ΕΕ: «Ψεκάζει» με άρωμα €4,8 δις

Μπορεί η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου να αποτελεί παρελθόν για το 2018, χωρίς να γνωρίζουμε τι «άρωμα» άφησε στον καθένα, το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η βιομηχανία παραγωγής αρωμάτων στην Ευρώπη καταγράφει μεθυστικά αποτελέσματα.
 
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της eurostat η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας αρωμάτων με τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ να ανέρχονται στα €4,6 δις κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2017 και τις εισαγωγές να ανέρχονται μόλις στο €0,8 δις. Παράλληλα, το ενδοκοινοτικό εμπόριο αρωμάτων ανήλθε στα €4,8 δις.
 
Μεγάλος κερδισμένος η Γαλλία
Ο top εξαγωγέας αρωμάτων στην ΕΕ είναι η Γαλλία με τις εξαγωγές της προς τρίτες χώρες να ανέρχονται στα €1,8 δις ή το 40% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ, με τις Ισπανία (€0,8 δις, 11%), Γερμανία (€0,7 δις, 16%) και Ιταλία (€0,5 δις, 11%) να ακουλουθούν.
 
Το ευρωπαϊκό «άρωμα» στις ΗΠΑ
Ο μεγαλύτερος δέκτης των ευρωπαϊκών εξαγωγών αρωμάτων είναι οι ΗΠΑ (€0,9 δις, ή 20% των συνολικών εξαγωγών αρωμάτων εκτός ΕΕ), με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (€0,4 δις, 8%), Ρωσία (€0,4 δις, 8%), Ελβετία (€0,3 δις, 6%) και Σιγκαπούρη (€0,2 δις, 5%) να ακολουθούν.
 
Αρώματα εκτός κυρίως σε Ολλανδία
Η Ολλανδία αποτελεί την χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα με χώρα προέλευσης εκτός ΕΕ. Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εισήγαγε αρώματα αξίας €0,3 δις ή 25% των συνολικών εισαγωγών αρωμάτων στην ΕΕ. Η Γερμανία και Βρετανία ακολουθούν με €0,2 δις, 20% η κάθε μία.
 
Άρωμα από ΗΠΑ και Ελβετία
Οι χώρες προέλευσης των αρωμάτων που εισήχθηκαν στην ΕΕ είναι κυρίως οι ΗΠΑ (€0,3 δις, 38%) και Ελβετία (€0,3 δις, 37%) και την Κίνα να ακολουθεί με €51 εκατ.
 

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι