ΥΠΟΙΚ: Στήριξη δανειοληπτών εκτός Εστία

Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο σχέδιο ΕΣΤΙΑ ή τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ΕΣΤΙΑ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο για να προσθέσει ότι θα τύχει επεξεργασίας μια διεύρυνση των σχεδίων κοινωνικής πολιτικής για περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πάρει δάνειο για ν’ αποκτήσουν κατοικία, αλλά δεν εμπίπτουν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Η εν λόγω δαπάνη είπε θα εμπίπτει μέσα στα όρια της δημοσιονομικής σταθερότητας.

«Αυτό που έχουμε συμφωνήσει και θα το επεξεργαστούμε (και θα πάρει και κάποιο περισσότερο χρονικό διάστημα ο προσδιορισμός ενός τέτοιου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής) είναι ότι αυτά τα θέματα περισσότερο πρέπει να θεωρηθούν ως μια επέκταση υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας ήδη έχει σχέδια επιδότησης του επιτοκίου για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών .

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο σχετικά με την επιδότηση μέτρων στήριξης, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρα στο σύνολό τους που θα εφαρμοστούν το 2019, γι’ αυτό και σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2019. «Όμως, κάποια θέματα που αποτελούν καινούργιες πολιτικές, θα χρειαστούν τον χρόνο τους για να προσδιοριστούν με λεπτομέρεια. Κάποια είναι πιο εύκολα και μπορούν γρήγορα να ρυθμιστούν, να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν.  Για παράδειγμα, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εφαρμογή της φορολογίας στα καύσιμα. Κάπως πιο περίπλοκο, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολο είναι το μέτρο κοινωνικής στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ίσως πιο δύσκολο να είναι το σχέδιο κοινωνικής στήριξης για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών».

Διευκρίνισε επίσης πως η κάθε κίνηση πρέπει να είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων για να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. «Άρα αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά περιθώρια. Η κατεύθυνση είναι ακριβώς ένα μέρος αυτών των περιθωρίων να επιστραφεί πίσω στους συμπολίτες μας με τη μορφή κάποιων μέτρων κοινωνικής στήριξης. Πάλι όμως, όχι επειδή το ζητούν ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ, αλλά επειδή αυτός είναι και ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης. Επιβεβαιώνω λοιπόν ότι υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση, η οποία από τη μια διατηρεί και διαφυλάσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν ξεφεύγουμε ποτέ από τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλλά υπάρχουν κάποια περιθώρια που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς επειδή διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά με αξιοπιστία και επειδή έχουμε επιτύχει την ανάκαμψη μέσα από συλλογική προσπάθεια. Με βάση αυτά τα περιθώρια έχουμε συζητήσει τρόπους προσδιορισμού συγκεκριμένων μέτρων. Εγώ και η Υπουργός Εργασίας έχουμε αναλάβει να επεξεργαστούμε αυτά τα περιθώρια με λεπτομέρεια. Θα είμαστε σε ανοιχτή διαβούλευση με τα δύο κόμματα ούτως ώστε να έχουμε σύντομα κάποιες αποφάσεις».

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου