ΠτΔ: 14 μεταρρυθμίσεις για νέο οικονομικό μοντέλο

Πολυτιμότατο συνεργάτη της Πολιτείας χαρακτήρισε το ΚΕΒΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας ενώπιον της 91ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου υπογραμμίζοντας πως ήταν καθοριστική η συνδρομή του ΚΕΒΕ στις προσπάθειες που κατέβαλε το κράτος για να ανατρέψει το αρνητικά της κυπριακής Οικονομίας και να επανέλθει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι προέβη σε ανασχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος και έκανε αναφορά στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η κυπριακή Οικονομία και οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπερβαίνουν το 3%. Παράλληλα, πρόσθεσε, και για το 2019 επιτυγχάνεται πλεονασματικός προϋπολογισμός, βελτιώνεται η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ υπήρξε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Σκιαγραφώντας την σημερινή εικόνα της κυπριακής οικονομίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, την βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, την σημαντική εξυγίανση που κατέγραψε το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε 14 μεταρρυθμίσεις οι οποίες είτε προωθήθηκαν είτε θα προωθηθούν και οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου.

"Εφαρμογή του ΓΕΣΥ με υλοποίηση της πρώτης φάσης όπως έχει σχεδιαστεί, την 1η Ιουνίου 2019. Ο σχεδιασμός μας θα προχωρήσει ως έχουμε προγραμματίσει και, αν και είμαστε πρόθυμοι να επιδείξουμε εποικοδομητική στάση στις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν πρόκειται να ακυρώσουμε ή να αναβάλουμε τη ζωτικής σημασίας μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας. Η υγεία αποτελεί ύψιστο αγαθό και αμετακίνητος στόχος μας είναι η ποιοτική διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, παράλληλα με τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος.

Ενίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων στο σύστημα Δικαιοσύνης.

Να αναφέρω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις πρόσφατα ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου, μια κίνηση με μεγάλη σημασία για τον επιχειρηματικό κόσμο και την  εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας μας.

Παράλληλα, η αναμενόμενη εφαρμογή της λεγόμενης «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» και ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποθέσεων στο δικαστήριο, σε συνάρτηση με το Σχέδιο Δράσης για την αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων,  αποτελούν καθοριστικά βήματα προς την βελτίωση και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπου καταθέσαμε σειρά νομοσχεδίων που αν και απορρίφθηκαν θα τα επανακαταθέσουμε, και τα οποία αφορούν την διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού, τη διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αναδιοργάνωση κλιμάκων και την κινητικότητα  δημοσίων υπαλλήλων.

Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Προς τον σκοπό, σε συνεργασία την Εσθονία, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης σχετικό πρόγραμμα ύψους €250 εκατ.

Το πλέον σημαντικό για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής, είναι η πρόθεση μας, σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ενοποιήσουμε όλες τις συναφείς αρμοδιότητες σε ένα Υφυπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική μελέτη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, και εκφράζοντας ευγνώμονες ευχαριστίες στους τρεις επιφανείς οργανισμούς της Κύπρου, τη Cyta, την Τράπεζα Κύπρου και τη Logicom, για την οικονομική τους συνδρομή, θα ήθελα να ενημερώσω πως έχουμε ήδη ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου το οποίο έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις Δήμων και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, ούτως ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και αφορούν την καθημερινότητα τους.

Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, στο πλαίσιο της οποίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δημιουργείται  υφυπουργείο Τουρισμού με  βασική στόχευση την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επίλυση διαρθρωτικών αδυναμιών και τη διείσδυση μας σε νέες μεγάλες αγορές.

Εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου που ήδη βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

Ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων που προσφέρει μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τον τομέα των Υπηρεσιών μέσα και από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.

Βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, μέσω και της δημιουργίας του Υφυπουργείου που έχω αναφερθεί, ενώ, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, έχει ήδη συσταθεί Εθνικό Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλή Επιστήμονα.

Επιπλέον, αντιλαμβανόμενοι τις ταχύτατες εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain.

Μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, καθώς και αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.

Μεταρρύθμιση δομών διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύσταση νέας ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τα Ταμεία Προνοίας.

Ολοκλήρωση της συνολικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που άρχισε με το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών, περιλαμβανομένου του συστήματος αξιολόγησης και της βέλτιστης αποδοτικότητας του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών, με στόχο της ενίσχυση της παρεχόμενης παιδείας που όλοι αναγνωρίζουμε υστερεί συγκριτικά με τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Αύξηση της παραγωγής και ενίσχυση της εξωστρέφειας των βιομηχανιών του τόπου, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την παραγωγή καινοτόμων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων προϊόντων.

Σημειώνεται πως ήδη παρέχονται φορολογικά κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε σχετικές ενδιαφέρουσες προτάσεις που το ΚΕΒΕ".

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων