Η καθυστερημένη έκδοση τίτλων στοιχίζει στους αγοραστές ακινήτων
07:47 - 31 Οκτωβρίου 2018
Η έκδοση τίτλων έπειτα από τρία ή και περισσότερα χρόνια από την εξόφληση ενός ακινήτου είναι ορισμένα από τα προβλήματα που εξακολουθεί να ταλανίζει την αγορά ακινήτων, προκαλώντας επιπλέον κόστος ειδικά στον αγοραστή.
Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης στην αδειοδότηση νέων έργων λειτουργεί και πάλι εις βάρος του αγοραστή, σε αντίθεση με την έγκαιρη αδειοδότηση που δύναται να συμβάλει στη μείωση του κόστους.
Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης κινδύνων των τραπεζών
Διαβάστε ακόμα: Αχιλλέως: Χρειάζονται άλματα για τη δική μας ψηφιακή επανάσταση
Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Καταθέτουν Συρίχας, Δημητρίου και Ηροδότου
Τίτλος και κλειδί στο χέρι
Το πρόβλημα αναδείχθηκε στην εκδήλωση του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) «Αγοράζοντας ένα ακίνητο με ασφάλεια – Με το κλειδί και τον τίτλο στο χέρι», που διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Κτηματολογίου, του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, λειτουργών της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου, καθώς και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.
Ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ, Γιώργος Μουσκίδης εξέφρασε την άποψη ότι μόνο εάν η έκδοση του τίτλου γίνεται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση ενός έργου μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.
Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο κ. Μουσκίδης, η έκδοση του τίτλου δεν γίνεται την ώρα που εξοφλείται ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης και κατά την ολοκλήρωση ενός έργου, εξηγώντας ότι οι αιτήσεις που απαιτούνται να γίνουν από τον αγοραστή είναι χρονοβόρες και απαιτούν την εμπλοκή πολλών τμημάτων της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να παρέλθουν 2-3 χρόνια μέχρι την τελική έκδοση του τίτλου.
«Η ουσία είναι να εξοφλείται ο developer όταν εκδίδεται ο τίτλος, κάτι που αυτομάτως σημαίνει την ανάγκη αλλαγής της διαδικασίας που ακολουθείται από πλευράς των εμπλεκόμενων κυβερνητικών τμημάτων, καθώς ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται προς το τέλος της κατασκευής ενός έργου», σημείωσε σχετικά, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επιλυθεί το πρόβλημα της πιθανής μεταβίβασης ενός ακινήτου και της ανασφάλειας ενός αγοραστή σχετικά με το αν θα ολοκληρωθεί ένα έργο.
Παραμένουν τα ρίσκα για τον αγοραστή
Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση που παρατηρείται, ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στους ιδιώτες αρχιτέκτονες, μηχανικούς και επιμετρητές ποσοτήτων, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις για ένα έργο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τίτλος, σχεδόν είναι αδύνατο να καλυφθούν όλα τα ρίσκα του αγοραστή, καθώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί κατά πόσο το ολοκληρωμένο έργο έχει ατέλειες ή όχι.
Εξήγησε ακόμα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά η νομοθεσία, η οποία απαγορεύει στον αγοραστή να κατοικήσει ή να χρησιμοποιήσει ένα ακίνητο εφόσον δεν υπάρχει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, το οποίο μπορεί να εκδοθεί αρκετά χρόνια μετά.
Οι ρήτρες στα συμβόλαια αγοραστών - developers
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης από πλευράς της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφέρθηκε ότι τα πλείστα συμβόλαια που υπογράφει ένας αγοραστής ακινήτου με τον εκάστοτε developer περιέχουν ρήτρες που αντίκεινται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, καθώς δεν διασφαλίζουν τον αγοραστή και τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης στον ίδιο βαθμό.
Μεταξύ άλλων, όπως λέχθηκε, δεν φαίνεται να αναφέρονται επακριβώς τα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου, (όπως για παράδειγμα συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα), ενώ δεν ισχύει χρηματική ποινή (penalty) σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης καθυστερήσει να παραδώσει το έργο, σε αντίθεση με το πρόστιμο που προνοείται σε περίπτωση καθυστέρησης από πλευράς του αγοραστή στην εξόφληση ενός ακινήτου.
Λόγω της πολυπλοκότητας της αγοράς, οι κτηματομεσίτες προτρέπουν τους αγοραστές να μην πηγαίνουν οι ίδιοι απευθείας στους πωλητές, αλλά μέσω αδειούχων κτηματομεσιτών, ο οποίος είναι αρμόδιος να προστατέψει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των αγοραστών.