Αχιλλέως: Χρειάζονται άλματα για τη δική μας ψηφιακή επανάσταση

Δυναμική πρωτοβουλία από εμπλεκόμενους φορείς του κράτους για υιοθέτηση στρατηγικής για ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Κύπρο, ανέλαβαν η Cyta, η Τράπεζα Κύπρου και η Logicom Public Ltd, στηρίζοντας πρόταση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για εκπόνηση σχετικής μελέτης. Η μελέτη αυτή έγινε από το διεθνή συμβουλευτικό οίκο Accenture και τα αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, στα πλαίσια του συνεδρίου Digital Cyprus Conference το οποίο διοργανώνεται τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.

Ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Μιχάλης Αχιλλέως επεξηγεί στο InBusinessNews τη σημασία του Digital Cyprus Conference, γιατί η Cyta στηρίζει το συνέδριο και πως η ίδια συμβάλλει ψηφιακοποίηση της κυπριακής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης κινδύνων των τραπεζών

Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Καταθέτουν Συρίχας, Δημητρίου και Ηροδότου

Γιατί είναι σημαντικό το συνέδριο για την Κύπρο;
Στo πλαίσιο του συνεδρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μελέτης που αφορά τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της οικονομίας της. Είναι σημαντικό να μην χαθεί άλλος χρόνος προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ευρώπη κινείται προς την κοινωνία του Gigabit, ακολουθώντας το Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020, με στόχο να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι, παρά την πρόοδο που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στους περισσότερους διεθνείς δείκτες μέτρησης της ψηφιακής ωριμότητας. Η χώρα μας κατατάσσεται στους ουραγούς και συγκεκριμένα στην 21η από τα 29 κράτη.

Η μελέτη, η οποία έχει εκπονηθεί από την Accenture, προτείνει οδικό χάρτη συγκεκριμένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας που οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ, με ορίζοντα μέχρι το 2022. Προβαίνει μάλιστα σε συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης που ενεργοποιεί όλους τους συμμέτοχους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να εντατικοποιήσουν τις δράσεις τους προς το κοινό αυτό στόχο.

Γιατί το υποστηρίζει ο οργανισμός σας;
Οι αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Είναι, επίσης, καταλύτης για την πρόοδο και επηρεάζει τη ζωή μας, στο σπίτι, στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο.

Η τεχνολογική εξέλιξη είναι αναπόσπαστο μέρος του DNA του Οργανισμού μας.

Η Cyta είχε πάντοτε την ικανότητα να αναπτύσσει και να διατηρεί υπερσύγχρονες υποδομές τηλεπικοινωνιών, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες του κόσμου. Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την εντατικοποίηση της ανάπτυξης δικτύων υψίρρυθμων ταχυτήτων. Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το υποστατικό του πελάτη και η επέκταση της ευρυζωνικής κάλυψης του δικτύου 4ης γενιάς, βάζουν τα θεμέλια για τη στροφή της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας σε ψηφιακές υπηρεσίες.

Η διαθεσιμότητα όμως υποδομών σύνδεσης δεν αρκεί. Για την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας, είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παραγωγική αξιοποίηση των δικτύων νέας γενιάς. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, είναι καθοριστικής σημασίας η συστράτευση και εμπλοκή όλων των φορέων της κυπριακής οικονομίας για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Στοχευμένες δράσεις όπως η παροχή κινήτρων θα λειτουργήσουν καταλυτικά, ώστε να επιταχυνθεί η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών για μια μαζική υιοθέτηση διαδικτυακών υπηρεσιών και συναλλαγών.

Πως η Cyta επενδύει στην ψηφιακοποίηση της κυπριακής οικονομίας;
Αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο, η Cyta προχωρεί με επενδύσεις αξίας της τάξης των 120 εκ. ευρώ και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πλάνο μέσα στην επόμενη δεκαετία, για να υλοποιήσει το μεγαλύτερο έργο αναβάθμισης των εθνικών υποδομών σταθερής επικοινωνίας. Στόχος είναι η Cyta, στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, να μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε περίπου 200 χιλιάδες νοικοκυριά, δηλαδή πάνω από τα μισά νοικοκυριά της Κύπρου, να απολαμβάνουν υψίρρυθμες ταχύτητες μέσα από το νέο δίκτυο οπτικών ινών. Αν και το όλο έργο έχει ορίζοντα δέκα ετών, o μεγαλύτερος όγκος του θα ολοκληρωθεί μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του δικτύου κινητής επικοινωνίας. Το δίκτυο 4G καλύπτει πλέον το 96% του πληθυσμού, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες από κάθε σημείο της Κύπρου, ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο.

Σε πρώτο βήμα, οι επενδύσεις της Cyta στα δίκτυα νέας γενιάς διασφαλίζουν για την Κύπρο την επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου για το 2020, ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps, τους ακόμη και για τους πιο απομακρυσμένους πολίτες της. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ικανοποίηση των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί και για το 2025 και τη μετάβαση στην πολυαναμενόμενη κινητή επικοινωνία 5ης γενιάς, γνωστής ως 5G.

Πως η Cyta βοηθά τους πελάτες της να επενδύσουν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό;
Πελάτες της Cyta είναι όλοι, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, επιχειρηματικοί και οικιακοί καταναλωτές, ακόμα και οι άλλοι παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Παράλληλα με τα έργα που υλοποιούμε για την αναβάθμιση των υποδομών, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των πελατών μας, αλλά και στη ενεργό στήριξη και εμπλοκή μας σε δράσεις όπως είναι και η διοργάνωση του συνεδρίου Digital Cyprus.

Δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος. Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε με άλματα, για τη δική μας ψηφιακή επανάσταση. Μπορούμε να προχωρήσουμε στο δρόμο της επιτυχίας, αρκεί ο κάθε φορέας, οργανισμός, επιχείρηση, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, να ενεργοποιηθεί και να εντατικοποιήσει τις δράσεις του κάτω από το κοινό όραμα. 

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)