$10 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030 από την ευέλικτη εργασία

Η αναμενόμενη έκρηξη της ευέλικτης εργασίας θα μπορούσε να συνεισφέρει έως 10,4 τρις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη κοινωνικό-οικονομική μελέτη για την αλλαγή των πρακτικών στον χώρο εργασίας. 

Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από την Regus και πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ερευνητες μελέτησε 16 χώρες για να εμβαθύνει στην κατάσταση της ευέλικτης εργασίας από σήμερα και μέχρι το 2030.

Οικονομικά οφέλη
Η Regus διαπίστωσε ότι μεταξύ 8% και 13% του συνόλου της απασχόλησης θα συσχετιστεί με ευέλικτους χώρους εργασίας στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες μέχρι το 2030. Η αύξηση της ευέλικτης εργασίας θα εξοικονομήσει χρήματα για τις επιχειρήσεις, θα μειώσει τα κόστη και θα αυξήσει την παραγωγικότητα - επηρεάζοντας θετικά όλη την οικονομία από επιχειρήσεις μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα συγκεκριμένα οφέλη περιλαμβάνουν υψηλότερη επιχειρηματική και προσωπική παραγωγικότητα, λιγότερα έξοδα για χώρο εργασίας για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ευέλικτους χώρους εργασίας και εκατομμύρια ώρες που θα εξοικονομηθούν από τις μετακινήσεις. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ευέλικτης εργασίας στην οικονομία. 
 
Έχει προβλεφθεί ότι η Κίνα και η Ινδία θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) απο την ευέλικτη εργασία, με ενδεχόμενη αύξηση του ΑΠΑ κατά 193% και 141% στις αντίστοιχες οικονομίες. Αυτό ισοδυναμεί με 1,4 τρις δολάρια για την Κίνα και περίπου 375,8 δις δολάρια για την Ινδία κάθε χρόνο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό προστιθέμενης αξίας στην οικονομία τους απο την ευέλικτη εργασία στο 109%, θα παρουσιάσει την υψηλότερη ΑΠΑ στα 4,5 τρις δολάρια. 

Προσωπικά οφέλη
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευέλικτη εργασία δεν ωφελεί μόνο τις οικονομίες, αλλά βοηθάει και τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από μακριά έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να δηλώσουν ότι αγαπούν την εργασία τους σε σχέση με αυτούς που εργάζονται στον ίδιο τομέα αλλά σε παραδοσιακό χώρο εργασίας. 

Ένας πολύ μεγάλος παράγοντας για αυτό είναι ο χρόνος που εξοικονομούν οι εργαζόμενοι μέσω της ευέλικτης εργασίας. Σύμφωνα με ένα μοντέλο ταχείας ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει ένα σενάριο για την υιοθέτηση της ευέλικτης εργασίες με ρυθμό υψηλότερο από τον τρέχοντα, η μείωση της μετακίνησης θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3,53 δις ώρες μέχρι το 2030. Αυτό είναι το ισοδύναμο του χρόνου που ξοδεύουν  κάθε χρόνο στην δουλειά 2,01 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Οι άνθρωποι στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Ιαπωνία θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ωρών από την μετακίνηση σε αυτό το σενάριο ταχείας ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι στην Κίνα θα κερδίσουν δύο ώρες ο καθένας, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα κερδίσουν σχεδόν μια ολόκληρη μέρα αν σταματήσουν τις μετακινήσεις στην δουλειά.

Η Κατερίνα Μάνου , Γενική Διευθύντρια της Regus για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, δήλωσε: “Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ωφεληθεί η κοινωνία ως αποτέλεσμα της αυξημένης ευελιξίας στην εργασία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να γίνουν μέρος αυτής της επανάστασης στον χώρο εργασίας και να συνεχίσουν να προσφερουν ευέλικτους χώρους εργασίες σε εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο.”

Ο Steve Lucas του Development Economics, και συγγραφέας της μελέτης δήλωσε, “Όπως δείχνει η μελέτη, η ευέλικτη εργασία συνεισφέρει σημαντικά στην κοινωνία, από το να δίνει πίσω τον προσωπικό χρόνο στους ανθρώπους, να τονώνει την οικονομία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και να βελτιώνει την παραγωγικότητα. Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν οτι η ευέλικτη εργασία είναι μια ισχυρή οικονομική δύναμη την οποία οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι θα πρέπει να αγκαλιάσουν τα επόμενα χρόνια”. 

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι