Στη μάχη ρίχνονται οι Βρυξέλλες για την εισφορά των κρατών-μελών

Μεγάλη αύξηση στη συνεισφορά των κρατών-μελών  στον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να ζητήσουν οι Βρυξέλλες από το 2020 και εντεύθεν σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί τόσο η αγοραστική δύναμη της Ένωσης μετά την έξοδο της Βρετανίας όσο και να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση επιπλέον πολιτικών στόχων.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρόκειται να αρχίσει το διάλογο για τον σχεδιασμό του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα αποτελέσει μία από τις πιο δραματικές πολιτικές μάχες της Ένωσης για το 2018. Στο πλαίσιο συνόδου κορυφής τον Φεβρουάριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτεραιότητες που θα οδηγήσει σε επίσημη πρόταση τον Μάιο.

Κατά κανόνα οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του πλαισίου του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι σκληρές, καθώς απαιτείται ομοφωνία και πρέπει να γεφυρωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων καθαρά συνεισφερόντων κρατών όπως Γερμανία και Γαλλία έναντι των κρατών που επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό του κοινοτικού προϋπολογισμού όπως Πολωνία και Ουγγαρία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χρειάστηκε 18 μήνες διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμός ύψους €960 δισ. της περιόδου 2014-2020.

Για τον καταρτισμό του επόμενου πλαισίου υπάρχουν περισσότερες εντάσεις και προκλήσεις για γεφύρωση των διαφωνιών καθώς η έξοδος της Βρετανίας αναμένεται να επιφέρει έλλειμμα ύψους έως και €10 δισ. ετησίως από το 2021, υπάρχουν αιτήματα για πρόσθετες δαπάνες για τη μετανάστευση και την ευρωζώνη, ενώ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε θέματα όπως το προσφυγικό και το κράτος δικαίου, τα οποία έχουν εξαγριώσει τις χώρες που τροφοδοτούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο Günther Oettinger, ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος της ΕΕ, δήλωσε ότι το ήμισυ του δημοσιονομικού χάσματος "πρέπει να καλυφθεί από περικοπές" και το υπόλοιπο "με πρόσθετα χρήματα από τους καθαρούς πληρωτές".

Ωστόσο με την πιο πάνω προσέγγιση ενδέχεται να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο που η ΕΕ έχει θέσει (1% του συνολικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ), έναν πολιτικό περιορισμό που υποστηρίζεται από τη Γερμανία για το μέγεθος του κοινοτικού προϋπολογισμού που διατηρείται για περισσότερο από μια δεκαετία.

Αν και εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσπιστοι για μεγάλες αυξήσεις στα συνολικά επίπεδα δαπανών, οι καθαροί συνεισφέροντες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Σουηδίας, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της χρήσης του προϋπολογισμού στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
«Σε σύγκριση με τον τελευταίο [μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό], ο οποίος συμφωνήθηκε στη μέση των πολιτικών λιτότητας, φαίνεται ότι τα κράτη μέλη είναι πιο ανοικτά για αύξηση», δήλωσε η Eulalia Rubio του Ινστιτούτου Jacques Delors. «Δεν πρόκειται να τσακωθούν ώστε να παραμείνει στο 1%».

Οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες που θα εγερθούν κατά τη διαμόρφωση του πλαισίου του κοινοτικού προϋπολογισμού αναμένεται να αποτελέσουν βασικό στοιχείο της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. Η Γερμανία θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία θα υποστηρίξουν βασικές αξίες της ΕΕ, όπως το κράτος δικαίου, με αντάλλαγμα μεγαλύτερης χρηματοδοτικής συνεισφοράς.

Η Βαρσοβία και άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης στην Ανατολική Ευρώπη ανησυχούν ότι ένα πολιτικό όφελος μπορεί να οδηγήσει τη Γερμανία και τη Γαλλία να διοχετεύσουν περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε προγράμματα που προορίζονται για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο ενιαίο νόμισμα.
 
ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία