Powered by

Διπλάσιο το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των συντάξεων γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, το οποίο καταλήγει να είναι διπλάσιο του χάσματος που υπάρχει στις αποδοχές των δύο φύλων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το χάσμα συνταξιοδότησης μεταξύ των δύο φύλων της ΕΕ, το οποίο λαμβάνει υπόψη την ετήσια σύνταξη, ανέρχεται στο 40%, ενώ το μισθολογικό χάσμα μόλις το16%. Αντίθετα, η συνταξιοδοτική διαφορά είναι μικρότερη στις χώρες της Βαλτικής, σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Δανίας. 

Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Mercer, η οποία επικαλείται στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος καταγράφει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά στη διαφορά που υπάρχει στις συντάξεις των δύο φύλων, με το ποσοστό του χάσματος να αγγίζει το 49%, ενώ στην ΕΕ φτάνει το 34%. Παρόμοιες επιδόσεις καταγράφουν χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, στην οποία το συνταξιοδοτικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες φτάνει το 46,5%.

Σημειώνεται ότι περίπου στα μισά από τα 28 μέλη της ΕΕ η διαφορά στις συντάξεις των δύο φύλων κυμαίνεται στο 30%. 

Το χάσμα που υπάρχει στα δύο φύλα όσον αφορά στους συνταξιούχους πέραν των 65 ετών φτάνει για την Κύπρο το 39%. Ακόμα, χειρότερα είναι τα δεδομένα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα, η Κύπρος έχει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων, κυρίως των ανδρών, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με το Λουξεμβούργο να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τη μέση μηνιαία σύνταξη των ανδρών να φτάνει τα €3.751 έναντι €2.004 των γυναικών, η Κύπρος κατατάσσεται στην 17η θέση, με τη μέση μηνιαία σύνταξη για τους άνδρες να ανέρχεται στα €1.134 σε σύγκριση με €692 που είναι η μέση σύνταξη για τις γυναίκες.

Στην ΕΕ η μέση σύνταξη που λαμβάνουν οι άνδρες κάθε μήνα ανέρχεται στα €1.447 ενώ η σύνταξη των γυναικών φτάνει τα €886.

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ