ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Μαζικά επιστολές για πλειστηριασμούς
16:40 - 20 Ιουνίου 2017
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι οι τράπεζες αποστέλλουν πιο μαζικά, επιστολές που αποτελούν το προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας πλειστηριασμού των υποθηκευμένων ακινήτων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).
Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες αποστέλλουν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ειδοποιήσεις τύπου Θ συνοδευόμενες με ειδοποιήσεις τύπου Ι και μετά από αυτές, ακολουθεί η ειδοποίηση τύπου ΙΑ, που για τον παραμερισμό της πρέπει ο δανειολήπτης να καταχωρήσει στο δικαστήριο αίτηση – έφεση εντός 30 ημερών από την επίδοση.
Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «εάν δεν υπάρχει εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία με την τράπεζα και οι δανειολήπτες έχουν λάβει ειδοποίηση τύπου Ι μπορούν, για να εμποδίσουν την εκποίηση της υποθήκης, να κινηθούν δικαστικά εναντίον της τράπεζας αμέσως μόλις παραλάβουν επιστολή τύπου Θ ή τύπου Ι».
Αναφορικά με το θέμα των εκποιήσεων, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι έχει δεχθεί καταγγελίες ότι διάφορες τράπεζες περιλαμβανομένων και πιστωτικών ιδρυμάτων, επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους δανειολήπτες, αναφέροντας τους ότι εάν δεν αποδεχτούν το οφειλόμενο που θεωρούν ότι τους οφείλεται, θα προχωρήσουν με εκποιήσεις.
Ο Σύνδεσμος καλεί τους δανειολήπτες να μην παρασύρονται από τις απειλές των τραπεζών και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της περιουσίας τους.
Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για δάνεια σε ξένο νόμισμα
Εξαιρετικά σημαντικές με ιδιαίτερη σημασία για τους δανειολήπτες που κατέχουν δάνειο σε ξένο νόμισμα είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, πρόσφατες αποφάσεις που εκδόθηκαν από Εφετεία στην Ελλάδα, που ανατρέπουν αποφάσεις Πρωτοδικείων με τις οποίες είχε διαταχθεί η πληρωμή του ποσού του δανείου των δανειοληπτών σε ελβετικά φράγκα με την επίσημη ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ κατά την ημερομηνία πληρωμής.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Εφετείων, αναφέρει ο Σύνδεσμος, «η απαίτηση περί διαφάνειας, δεν αφορά μόνο τον κατανοητό χαρακτήρα των όρων από τυπική και γραμματική άποψη, αλλά αναφέρεται και στη λειτουργία τους, ούτως ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να εκτιμήσει, βάσει σαφών και κατανοητών κριτηρίων, τις οικονομικές συνέπειες και μεταβολές που ο κάθε όρος συνεπάγεται γι’ αυτόν».
Επίσης, η ενημέρωση του δανειολήπτη σε σχέση με τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, πρέπει να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που να διαθέτει ανάλογο πιστοποιητικό καταλληλότητας. Η έλλειψη ή η ελλιπής ενημέρωση του δανειολήπτη κατά το προσυμβατικό στάδιο αναφορικά με την διάρκεια και το εύρος της προστασίας των δόσεων, προσδίδει στην τράπεζα απατηλής φύσεως υπαιτιότητα και καταχρηστική συμπεριφορά.
Ακόμα, τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε ελβετικό φράγκο, δεν είναι απλά δάνεια, αλλά προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου συνδεδεμένα ευθέως με την αγορά συναλλάγματος.
Πρέπει να παρουσιάζονται κατά τρόπο σαφή και ορισμένο τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλομένων και ειδικότερα να διατυπώνεται ευκρινώς ο τρόπος λειτουργίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η μέθοδος και οι ιδιαιτερότητες του μηχανισμού μετατροπής του εγχώριου νομίσματος σε ξένο, η σχέση μεταξύ του μηχανισμού αυτού και τυχόν άλλων, ούτως ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να εκτιμήσει τις οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για αυτόν ο εν λόγω όρος και να διαγνώσει εκ των προτέρων τόσο το ύψος των μηνιαίων τοκοχρεωλυτικών δόσεων όσο και το ύψος του ανεξόφλητου κεφαλαίου σε περίπτωση που η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ξένου νομίσματος, διαφοροποιείται σε βάρος του πρώτου.
Η τράπεζα δεν έλεγξε εάν οι δανειολήπτες λάμβαναν εισοδήματα σε ελβετικά φράγκα ούτε και ζήτησε την συμπλήρωση ερωτηματολογίου προκειμένου οι δανειολήπτες να λάβουν την αναγκαία πληροφόρηση αναφορικά με την αγορά συναλλάγματος, λαμβάνοντας υπόψη την αντιληπτική τους ικανότητα, την μόρφωση, το επίπεδο γνώσης τους, την ηλικία, το επάγγελμα τους και την οικογενειακή, οικονομική, περιουσιακή τους κατάσταση.
Η καταγγελία της σύμβασης από την τράπεζα, ενώ βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον δανειολήπτη για εξεύρεση λύσης, ήταν αδικαιολόγητη και καταχρηστική αφού εύλογα είχε δημιουργηθεί στον δανειολήπτη η πεποίθηση ότι η τράπεζα θα εξαντλούσε κάθε είδους εξώδικη δυνατότητα προς επίλυση της διαφοράς σε συνδυασμό με το ότι υφίστατο ανυπαρξία κινδύνου για τα συμφέροντα της δεδομένου ότι καλυπτόταν με εμπράγματες εξασφαλίσεις,
Τα οικονομικά προβλήματα που παρουσίασε ο δανειολήπτης ήταν απόρροια της μη ενημέρωσης του από την τράπεζα για ανανέωση του αδιαφανούς όρου της σύμβασης για προστασία της δόσης από τις διακυμάνσεις του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει τέλος ότι αναμένει νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος έτσι ώστε να λήξει ένα θέμα που βασανίζει εδώ και καιρό αρκετούς δανειολήπτες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ