Powered by

Με καμπάνα €1 δισ. απειλείται η Google

Με πρόστιμο άνω του €1 δισ. ευρώ απειλείται η Google, καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν το πρώτο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο που σχετίζεται με τις πρακτικές που ακολουθούσε η μηχανή αναζήτησης, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη κύρωση τέτοιου είδους από ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. 

Η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας διέπραξε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λόγω της δημιουργίας της υπηρεσίας Google Shopping. 

Αν και το πρόστιμο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το €1 δισ. ($1,45 δισ.), εντούτοις τόσο η Κομισιόν όσο και η Google αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Οι μεγάλοι ευρωπαίοι ανταγωνιστές της τεχνολογίας και οι πολιτικοί σε Παρίσι και Βερολίνου ενθαρρύνουν εδώ και πολύ καιρό τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή στην υπόθεση. 

Το πρόστιμο της Google αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ για μια υπόθεση μονοπωλιακής κατάχρησης.

Σε περίπτωση κυρώσεων, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην  online λειτουργία της εταιρείας, η οποία θα έχει ορισμένο χρόνο για να βρει λύσεις. Σε προηγούμενη περίπτωση η Microsoft είχε προθεσμία 90 ημέρες. 

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, τότε το πρόστιμο δύναται να φτάσει το 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών για κάθε μέρα καθυστέρησης.

Η επταετής έρευνα κατά της Google στην Ευρώπη αποτελεί  υπόθεση ορόσημο, η οποία εστιάζει στο κατά πόσον η τεχνολογική εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί την κυριαρχία της στη γενική αναζήτηση για να δώσει προτεραιότητα στις άλλες υπηρεσίες της - όπως τα ψώνια, τα ταξίδια και η τοπική αναζήτηση - εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ