Powered by

Ψωνίζουν όλο και λιγότερο οι Βρετανοί

Επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης στη Βρετανία, ενώ προβλέπεται πως θα παραμείνει αδύναμη τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Visa.

Σύμφωνα με τον σχετικό της δείκτη, οι δαπάνες αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,5% σε ετήσια βάση, αλλά και 1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας έναν από τους πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων τριών ετών.

Η πιο αδύναμη ζήτηση από τα νοικοκυριά επίσης επηρεάζει τους λιανικούς πωλητές. Ξεχωριστή έκθεση από το Institute for Chartered Accountants για την Αγγλία και την Ιταλία, κατέδειξε ότι παρότι καταγράφεται άλμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυτό το τρίμηνο, το λιανικό εμπόριο είναι ο πιο υποτονικός μεταξύ των εννέα τομέων που καλύπτει.

«Η τάση για σχετικά μέτρια ανάπτυξη στις δαπάνες, είναι πιθανό να παραταθεί στους ερχόμενους μήνες, καθώς οι καταναλωτές πιέζονται, τόσο από το αυξανόμενο κόστος ζωής όσο και από την σχετικά υποτονική ανάπτυξη μισθών», εξήγησε η Annabel Fiddes, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία συντάσσει το δείκτη.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, ο πληθωρισμός ήταν τον περασμένο μήνα στο 2,3% και προβλέπεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία στην αρχή αυτού του χρόνου, ξεπερνώντας την αύξηση μισθών και πιέζοντας πολύ τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων.

Ο συνολικός δείκτης του ICAEW για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη εκτοξεύτηκε αυτό το τρίμηνο στα υψηλότερά του εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Ωστόσο, η έκθεση κατέδειξε πως οι εταιρίες ακόμη διστάζουν να προχωρήσουν με μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

Τη στιγμή που το Brexit μονοπωλεί την ατζέντα ενόψει γενικών εκλογών στις 8 Ιουνίου, το ινστιτούτο τόνισε πως όλα τα κόμματα θα πρέπει να περιγράψουν το πώς «θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των επιχειρηματικών επενδύσεων από εδώ και μπρος».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ