Powered by

Χαμόγελα στον Λευκό Οίκο, προβληματισμός στην Ευρώπη

Ο κόσμος είδε για πρώτο φορά από κοντά τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν του άρεσε πάντα αυτό που έβλεπε, γράφει το Bloomberg. 

Είδε τον Τραμπ να σπρώχνει παραπέρα τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για να μπει ο ίδιος μπροστά στην φωτογραφία του ΝΑΤΟ, αλλού τον είδε να χαμογελά όλος χαρά δίπλα στον σοβαρό Πάπα, ενώ την ίδια μέρα η σύζυγός του, Μελάνια, έσπρωχνε το χέρι του όταν ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να την πιάσει απ’ το χέρι.

Στη Σαουδική Αραβία, ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου θαύμασε την έλλειψη διαδηλώσεων, μάλλον διότι δεν είχε αντιληφθεί πως στη Σαουδική Αραβία απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. Στο Ισραήλ, μετά από μια ιστορική απ’ ευθείας πτήση από το Ριάντ, ο Τραμπ κατάφερε να σηκώσει μερικά… φρύδια όταν σχολίασε πως «μόλις γυρίσαμε από τη Μέση Ανατολή». Στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ μπήκε στο απαστράπτον  νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και, με το μάτι του μεγιστάνα του real estate, ξεκαθάρισε πως αναρωτιέται μήπως και το πλήρωσαν… «χρυσό» .

«Λατρεύω τα παπούτσια σου. Τι παπούτσια είν’ αυτά!» είπε, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Τραμπ στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατά αλ Σίσι όταν τον συνάντησε στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή, σε ένα φιλικό νεύμα προς έναν ηγέτη της Μέσης Ανατολής τον οποίον οι ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό «σνόμπαραν» κατά την διακυβέρνηση Ομπάμα. Ο αλ Σίσι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο εντός τριών μηνών από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ. 

Μέχρι να φτάσει στη Σικελία, ο Τραμπ πιθανότατα ευχόνταν να βρίσκονταν πίσω στην λαμπερή τελετή με τα σπαθιά στη Μέση Ανατολή, όπου διάφορα μέρη  -οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι, οι Σαουδάραβες- χρειάζονται τις ΗΠΑ για το εμπόριο, την ειρήνη και την προστασία.







ΝΑΤΟσκεπτικισμός
Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμη να προχωρήσει χωρίς τον Τραμπ. Μετά τις προεδρικές εκλογές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάντα αντιλαμβάνονταν πως θα προχωρήσουν μόνοι, χωρίς τον υπέρμαχο του Brexit, πολέμιο του ελεύθερου εμπορίου και ΝΑΤΟσκεπτικιστή Τραμπ. Τίποτα απ’ όσα συνέβησαν κατά το ταξίδι του αμερικανού προέδρου δεν φαίνεται πως θα αλλάξει θεμελιωδώς αυτή την εκτίμηση. Η διατλαντική συμμαχία παραμένει, όμως και από τις δυο πλευρές ο «εναγκαλισμός» δεν είναι εγκάρδιος. 

Ο ίδιος ο Τραμπ θεώρησε πως το ταξίδι του ήταν επιτυχημένο, κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι συνεργάτες του, ανακουφισμένοι από την έλλειψη μεγάλων… γκαφών και την ικανότητά τους να κάνουν τον Τραμπ να μην παρεκκλίνει ιδιαίτερα από αυτά που του είχαν γράψει και να τον κρατήσουν μακριά από τους δημοσιογράφους. Ακόμα και ο λογαριασμός του Τραμπ στο Twitter δεν είχε πολλές αυτοσχέδιες ατάκες, παρά την «καταιγίδα» που τον περιμένει στις ΗΠΑ, καθώς ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ ερευνάται από το FBI για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. 

Όσον αφορά κάποιες «χοντροκοπιές» -όπως η σπρωξιά που έδωσε στον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου-, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανασήκωσαν τους ώμους λέγοντας πως ήταν απλά ο Τραμπ που συμπεριφέρονταν σαν Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η δυσαρέσκεια Μέρκελ
Βέβαια, αν οι Ευρωπαίοι νόμιζαν πως θα εμφανίζονταν ένας πιο διπλωματικός πρόεδρος, τότε προφανώς δεν είχαν δώσει σημασία στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, όταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κατάλαβαν πως στα 70 του, ο Τραμπ είναι αυτός που είναι. 

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενοχλήθηκαν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  με το ζόρι κατάφερε να συγκρατήσει τη δυσαρέσκειά της για τον Αμερικανό πρόεδρο στο θέμα της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. 

«Ολόκληρη η συζήτηση για το κλίμα ήταν δύσκολη, ή καλύτερα πολύ δυσάρεστη», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των G7 η κα Μέρκελ. «Έχουμε μια κατάσταση όπου έξι μέλη, ή ακόμα και επτά αν θέλετε να προσθέσετε την ΕΕ, στέκονται εναντίον ενός». 

Ο ένας, βεβαίως, είναι ο Τραμπ. 
Ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να μην ενοχλείται και να μην βιάζεται, τουιτάροντας πως θα πάρει απόφαση το αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ή όχι στη Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα. Ο Τραμπ φάνηκε να ψάχνει τρόπο να παραμείνει στη συμφωνία, ίσως καθιστώντας μη δεσμευτικούς τους στόχους για τη χώρα προκειμένου να μειωθεί η επίπτωση που θεωρεί ότι έχει η συμφωνία για το κλίμα στην αμερικανική οικονομία (σ.σ.: ο ιστότοπος Axion πάντως μετέδωσε πως ο Τραμπ έχει πει σε στενούς συνεργάτες του πως σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από την εν λόγω συμφωνία).

Θα κερδίσουμε
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Σικελία για το ταξίδι του, είπε πως έκανε ισχυρούς, νέους φίλους σε όλον τον κόσμο και ένωσε τους παγκόσμιους ηγέτες κατά της τρομοκρατίας με μια νέα αίσθηση αποφασιστικότητας μετά την βομβιστική επίθεση της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ. «Θα κερδίσουμε», διακήρυξε. 

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως έκανε σημαντικά βήματα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, με το να ενώσει τους Ισραηλινούς και τους Σαουδάραβες κατά του κοινού εχθρού, του Ιράν, αν και οι κινήσεις του δεν είχαν καμία λεπτομέρεια, σε μια περιοχή που η λεπτομέρεια είναι αυτό που έχει σημασία. Στην Ευρώπη, μίλησε σκληρά για το ΝΑΤΟ και το εμπόριο, χωρίς όμως να κερδίζει «συμμάχους». 

Κάποιοι δήλωσαν πως απογοητεύτηκαν περισσότερο με αυτά που δεν είπε, παρά με αυτά που είπε. 

Στο Ισραήλ δεν ανέφερε την λύση των δυο κρατών που θα δημιουργήσει το Παλαιστινιακό κράτος, ούτε μίλησε για την μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παραμένοντας σιωπηλός για πράγματα που είχε δεσμευτεί προεκλογικά. 

Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ λέγεται πως ετοίμαζε για πολλές μέρες τη μεγάλη του ομιλία στο ΝΑΤΟ, όμως στη συνέχεια δεν είπε τις λέξεις «Άρθρο 5», αρνούμενος έτσι να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι η κυβέρνησή του μπορεί να μην τηρήσει την αμοιβαία δέσμευση για άμυνα.

Η επική χειραψία
Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και αυτοί που έχουν ήδη επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, ήταν ξεκάθαρο πως προσπαθούσαν να «μετρήσουν» τον Τραμπ, γράφει το Bloomberg. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έκανε «κήρυγμα’ στον Τραμπ για τη διαρροή πληροφοριών για το Μάντσεστερ –αν και η «ειδική σχέση» αναθερμάνθηκε μόλις η Μέι απέδωσε ευθύνες στο FBI, που «βασανίζει» τον Τραμπ για το θέμα της Ρωσίας. 

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έσφιξε τόσο δυνατά το χέρι του Τραμπ που… άσπρισε, και μίλησε μόνον Γαλλικά όταν οι δυο συνομίλησαν μπροστά στις κάμερες (ενώ ο Μακρόν το «γύρισε» στα αγγλικά για τα σχόλια που έκανε με την Μέι). 

Η Μέρκελ, η ηγέτης της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη επιρροή, δεν διασκέδασε καθόλου με τον Τραμπ. είπε, ουσιαστικά, πως το ΝΑΤΟ θα ενωθεί στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως ζήτησε ο Τραμπ, αλλά δεν θα δεσμεύσει ούτε έναν επιπλέον στρατιώτη. Η Μέρκελ προσπέρασε επίσης το αίτημα του Τραμπ για ταχύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ