Ελληνική: Υγεία και κερδοφορία δεν συμβαδίζουν

Συνεχίζει να παλεύει για βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων η Ελληνική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε για δεύτερο συνεχιζόμενο τρίμηνο ζημιές, οι οποίες ανήλθαν στα 10.1 εκατ. ευρώ. Στη γενική συνέλευση της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για το 2017, μέτοχοι της τράπεζας αμφισβήτησαν ανοικτά το επιχειρηματικό μοντέλο δίδοντας ως παράδειγμα την κερδοφορία άλλων τραπεζών. 

Πέραν από τις προβλέψεις 27.3 εκατ. ευρώ,  τα αποτελέσματα της τράπεζας επηρεάστηκαν από τα μειωμένα επιτοκιακά έσοδα και από τη δυσκολία που καταγράφεται στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου, αφού παρόλο που η τράπεζα παραχώρησε νέα δάνεια αξίας 89 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, εντούτοις, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις παρέμεινε στο πολύ χαμηλό 48%. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, το επιτοκιακό περιθώριο περιορίστηκε στο 2.03% σε σύγκριση με 2.15% στο τέλος του 2016 και τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα στα 33.8 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως αλλά και το προηγούμενο τρίμηνο.  Όπως εξηγεί η τράπεζα, η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου οφείλεται στη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στον ισολογισμό της τράπεζας με τα καθαρά δάνεια να αναλογούν μόλις στο 42% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με 66% που είναι ο μέσος όρος για τις άλλες κυπριακές τράπεζες και 60% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Βέβαια, η εξήγηση αυτή δεν ικανοποίησε ούτε τους μετόχους της τράπεζας οι οποίοι στη χθεσινή Γενική Συνέλευση εξέφρασαν τους προβληματισμούς και την απαρέσκεια τους για τα αποτελέσματα τριμήνου αλλά και για επιμέρους θέματα όπως το χαμηλό ποσοστό δανείων προς καταθέσεις, σε σχέση με το οποίο κάλεσαν την τράπεζα να αποδεσμεύσει καταθέσεις για να μειωθεί το σχετικό κόστος. Η τράπεζα έχει κατατεθειμένο στην ΕΚΤ ποσό 1.9 δις ευρώ το οποίο έχει αρνητικό επιτόκιο 0.4% ενώ διατηρεί τις καταθέσεις πελατών γύρω στα 6 δις ευρώ. 
Οι μέτοχοι εξέφρασαν επίσης τους προβληματισμούς τους σε σχέση με το κόστος λειτουργίας της τράπεζας αφού για το πρώτο τρίμηνο, το κόστος έναντι των εσόδων ανήλθε στο 70% περιλαμβανομένου όμως ποσού 2 εκατ. ευρώ που ήταν συνεισφορά στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Εξαιρουμένων των 2 εκατ. ευρώ, ο δείκτης περιοριζόταν στο 66%. Από τα 39 εκατ. ευρώ εξόδων, τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν κόστος προσωπικού το οποίο ήταν αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Τα νέα δάνεια που δόθηκαν το πρώτο τρίμηνο, 89 εκατ. ευρώ, αύξησαν τα συνολικά δάνεια που έδωσε η τράπεζα από το 2015 και μετά στα 820 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα συνολικά δάνεια της τράπεζας δεν αυξήθηκαν, αντίθετα, παρουσίασαν μείωση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο λόγω των αποπληρωμών που γίνονται. Τα συνολικά δάνεια της τράπεζας ανήλθαν σε 4.298 εκατ. πλείστα εκ των οποίων είναι επιχειρηματικά. 

Ήταν από τις ελάχιστες φορές που μέτοχοι της τράπεζας εκφράστηκαν έντονα προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκφράζοντας απορία και για τα επιπρόσθετα 27 εκατομμύρια προβλέψεων που έλαβε η τράπεζα. Οι συνολικές προβλέψεις της τράπεζας έφτασαν τα 1.395 εκατ. ευρώ, που αναλογούν στο 32.4% των συνολικών δανείων.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι νέες προβλέψεις προέκυψαν μετά από ξεχωριστή αξιολόγηση ορισμένων δανείων του χαρτοφυλακίου. Πάντως, με τις νέες προβλέψεις, ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 56.7% ενώ μαζί με τις εξασφαλίσεις έφτασε το 113.2%  

Μικρή βελτίωση
Σε αντίθεση με το κομμάτι του build, στο κομμάτι του fix, όπως τα βάφτισαν επί εποχής Pijls, βελτιώνονται οι αριθμοί σταδιακά εν αναμονή και της λειτουργίας της κοινής εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων με την APS. Τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν σε 1.910 εκατ. ή 44% σε σχέση με 46% ή 1.974 εκατ. τρεις μήνες προηγουμένως. Μικρή μείωση της τάξης του 1% παρουσίασαν και τα NPEs τα οποία μειώθηκαν στα 2.458 εκατ. ή 57%. Όπως καταγράφεται, η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία μειώθηκαν κατά 16% μέσα σε ένα χρόνο. 

Σε άλλη ερώτηση των μετόχων, σε σχέση με το πρόστιμο που είχε υποβάλει η Κεντρική Τράπεζα στην τράπεζα σε σχέση με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η απάντηση που δόθηκε ήταν πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει ενώ παράλληλα προσλήφθηκαν και εξειδικευμένοι σύμβουλοι οι οποίοι υπέβαλαν προτάσεις για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνική: Ευριπίδης Πολυκάρπου ο προσωρινός πρόεδρος 

Ελληνική: Στοχευμένη ανάπτυξη σε εμπόριο, τουρισμό και ναυτιλία

Ειρένα Γεωργιάδου: Αποχωρεί από πρόεδρος της Ελληνικής

Δειτε Επισης

Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων