Ελληνική: Στοχευμένη ανάπτυξη σε εμπόριο, τουρισμό και ναυτιλία

Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνική Τράπεζα αναφέρθηκε ο CEO της Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης.

Σε ομιλία του στην 43η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας η Ειρένα Γεωργιάδου εξέφρασε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από την προεδρία της Τράπεζας, ο κ. Μάτσης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από περιορισμένο αριθμό ανταποκριτριών τραπεζών σε δολάρια Αμερικής. «Πολλές επιλέγουν να αποσυρθούν από τις εργασίες εκκαθάρισης συναλλαγών σε δολάρια, ελαχιστοποιώντας  έτσι τους κινδύνους για τις ίδιες», είπε σχετικά, σημειώνοντας ότι το ζήτημα που προέκυψε με τις ανταποκρίτριες τράπεζες  αποτελεί κίνδυνο για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στην επιβολή υπερβολικών κανονιστικών ρυθμίσεων, ανέφερε ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της συμμόρφωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων, ωστόσο «δημιουργεί πολυδάπανες απαιτήσεις συμμόρφωσης με δυσανάλογο κόστος για τις τράπεζες».

Αναφορά έκανε και στις υπόλοιπες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, όπως «η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, ο μεγάλος αριθμός τραπεζών, όπως επίσης και ο κίνδυνος μη συνετών πρακτικών δανεισμού».

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας τόνισε ότι πρόκληση αποτελεί η πορεία των τιμών των ακινήτων, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη σταθεροποίηση και η αύξηση των τιμών σε ορισμένους κλάδους της αγοράς αποτελεί ένδειξη της βελτίωσης που καταγράφουν τα ακίνητα.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αναβάθμισης της διαχείρισης των κινδύνων και της διατήρησης της ποιότητας  των χορηγήσεων σε υψηλά επίπεδα.

Επισημαίνοντας ότι «ο ισολογισμός και η σταθερή καταθετική βάση δημιουργεί κάθε λόγο για αισιοδοξία», ο κ. Μάτσης είπε ότι δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης στις δραστηριότητες της Τράπεζας.

Παράλληλα, τόνισε ότι μεταξύ των στόχων της Ελληνικής Τράπεζας είναι η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής θέσης και η καλλιέργεια πνεύματος διαφάνειας. 

Όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σημείωσε ότι έχει αναταθεί στην APS, δηλαδή σε έναν μεγάλο οίκο του εξωτερικού με εμπειρία στη διαχείριση δανειακού χαρτοφυλακίου, με στόχο, όπως είπε, την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος των ΜΕΧ και τη μεγιστοποίηση αξίας της Τράπεζας.

Από την άλλη, η στοχευμένη ανάπτυξη της Ελληνικής αναμένεται να επικεντρωθεί σε τομείς, όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η μεταποίηση.

Δειτε Επισης

Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και το πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% για το 2025
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται