powered by

Τηρείται η συμφωνία για πάγωμα των διαιτησιών στον Συνεργατισμό

Μια και μοναδική περίπτωση αφορούσε την καταγγελία που έγινε για παράβαση της άτυπης συμφωνίας Βουλής – Συνεργατισμού που αφορά το πάγωμα της διαδικασίας διαιτησίας μέχρι να κατατεθούν κανονισμοί για διαιτησία σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. Η εν λόγω περίπτωση ήταν  προγενέστερη της άτυπης συμφωνίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Αγγελο Βότση.

Η Επιτροπή Εμπορίου ψήφισε νόμο, μετά από πρόταση νόμου για τερματισμό της διαιτησίας στο Συνεργατισμό, την οποία ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπουργείο Οικονομικών και Συνεργατισμός κατά τη συζήτηση της αναπομπής, στις 7 Απριλίου, δεσμεύτηκαν ότι θα παγοποιήσουν κάθε διαδικασία διαιτησίας μέχρι να εγκριθεί κανονισμός (θεσμοί) που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών για να ρυθμιστεί η διαδικασία της διαιτησίας.

Ο κ. Βότσης αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμπορίου ενημερώθηκε για τα θέμα που αφορά τις διαιτησίες στα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα και ειδικά στο Συνεργατισμό, είπε ότι μετά διερεύνηση καταγγελιών που περιείχαν επιστολές ότι οι διαδικασίες διαιτησίας μετά την αποδοχή της αναπομπής, διευκρινίστηκε ότι δεν αφορά νέα περίπτωση, αλλά πρόκειται για μία και μόνη περίπτωση κατά την οποία η διαιτησία ολοκληρώθηκε πριν αναληφθεί η δέσμευση ενώπιον της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου ανέφερε περαιτέρω ότι Υπουργείο Οικονομικών και Συνεργατισμός επαναβεβαίωσαν ότι δεν αρχίζουν νέα διαδικασία διαιτησίας και ότι παγώνουν όλες όσες ήδη άρχισαν.

Περαιτέρω χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχει τροχιοδρομηθεί η ετοιμασία κανονισμού για νομοθετική ρύθμιση της διαιτησίας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, το συντομότερο δυνατό και βεβαίωσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου θα λειτουργήσει εποικοδομητικά ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι οι κανονισμοί που ετοιμάζονται ολοκληρώνουν την προσπάθεια εναρμόνισης του συνεργατισμού με το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή για την προστασία των δανειοληπτών.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για την επανάληψη της δέσμευσης του Υπουργείου Οικονομικών και του Συνεργατισμού για μη έναρξη άλλης υπόθεσης διαιτησίας και για πάγωμα όλων των διαιτησιών που άρχισαν και δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν κατέθεσε τον κανονισμό (θεσμούς) εντός του ενός μήνα από τη συζήτηση της αναπομπής του νόμου, όπως είχε δεσμευτεί, κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει το συντομότερο δυνατό τους θεσμούς ώστε να εγκριθούν από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές. Κάλεσε επίσης τον Συνεργατισμό να συνεχίσει να τηρεί την άτυπη συμφωνία με τη Βουλή.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι η ετοιμασία των θεσμών θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου και ακολούθως θα σταλούν στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση
Επαναπροσδιορίζει την πρόσβαση στις επενδύσεις στην Κύπρο η Sophic-Ξεπερνά τα €100 εκατ. σε συνολικές αγορές
Νάγκελ (ΕΚΤ): Πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι σχετικά με τα επιτόκια
Επεκτείνουν την συνεργασία τους Eurobank και NPCI International-Εμβάσματα από Κύπρο προς Ινδία μέσω UPI
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με τεχνοκράτες Λιθουανίας και Ολλανδίας