Powered by

Υπό μελέτη ν/σ για ένσταση στο Εφοριακό Συμβούλιο για οφειλές ΦΠΑ

Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο καταργεί το δικαίωμα υποβολής ένστασης από φορολογούμενο στον Υπουργό Οικονομικών για οφειλές ΦΠΑ και την αντικατάσταση του δικαιώματος αυτού με προσφυγή στο Εφοριακό Συμβούλιο.

Η Πρόεδρος του Εφοριακού Συμβουλίου Ελένη Χατζηχαρίτου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου είναι δεσμευτικές για το Τμήμα Φορολογίας, εξηγώντας πως «όταν ο φορολογούμενος αποφασίσει να προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου και κερδίσει την προσφυγή δεν έχει το δικαίωμα ο Έφορος Φορολογίας να προσφύγει ενώπιον του μέχρι πρότινος Ανώτατου Δικαστηρίου και σήμερα Διοικητικού Δικαστηρίου».
 
Ανέφερε ότι η θητεία τριών μελών του Εφοριακού Συμβουλίου λήγει τέλος του έτους και υπογράμμισε ότι ο θεσμός πρέπει να παραμείνει και στην πορεία να ενισχυθεί.
 
«Είναι το μόνο ιεραρχικό διοικητικό όργανο που εγκαθιδρύθηκε το 2000 και δεν έχει δομή και δεν πρέπει ο Σύμβουλος τον οποίο έχει το Συμβούλιο να είναι λειτουργοί που είναι αποσπασμένοι από τον Έφορο Φορολογίας», υπογράμμισε.
 
Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν και κανονισμούς που προβλέπουν τη μείωση των μελών του Εφοριακού Συμβουλίου από πέντε μέλη συν ένας Πρόεδρος του Συμβουλίου που είναι σήμερα.
 
Όπως αναφέρθηκε πρόταση του Γενικού Ελεγκτή ήταν η μείωση των μελών του Εφοριακού Συμβουλίου σε δύο συν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι θεωρεί πως είναι πολλά πέντε μέλη ακόμη και τέσσερα μέλη για το Εφοριακό Συμβούλιο συν ένας Πρόεδρος του Συμβουλίου και δεν έχει ένσταση να μειωθούν στα τρία μέλη συν ένας Πρόεδρος.
 
Η Πρόεδρος του Εφοριακού Συμβουλίου εξέφρασε και την ανάγκη αύξησης του προσωπικού του Συμβουλίου με το Υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει ότι δεν έχει ένσταση στην αύξηση του προσωπικού.
 
Ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης έθεσε θέμα να τεθούν τέλη για την δυνατότητα προσφυγής ενός φορολογούμενου στο Εφοριακό Συμβούλιο έτσι ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή σε αυτό για υποβολή ένστασης για μικρές οφειλές ΦΠΑ για να μην γεμίσει με ενστάσεις το Συμβούλιο με τα μέλη της Επιτροπής να δηλώνουν πως είναι καλύτερα να διαπιστωθεί στην πράξη πρώτα κατά ποσόν θα συμβεί αυτό και να επανέλθουν στο θέμα.  
 
"Η πρακτική των προηγούμενων ετών έδειξε ότι οι υποθέσεις ΦΠΑ δεν αποτελούν τόσο μεγάλο αντικείμενο συμβιβασμού όπως είναι για οφειλές φόρου εισοδήματος να μην καταλήξουμε για 100 ή 200 ευρώ να προσφεύγουν στο Εφοριακό Συμβούλιο", ανέφερε, σημειώνοντας ότι για την προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών υπάρχει η καταβολή συγκεκριμένων τελών για να έχεις τη δυνατότητα ένστασης. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευγένιος Ευγενίου: Αγκαλιάζεται από τις ινδικές επιχειρήσεις ο ρόλος της Κύπρου ως πύλη εισόδου στην Ε.Ε.
Νίκος Χριστοδουλίδης: Φυσικός εταίρος για τις ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν στην Ευρώπη η Κύπρος
Στ. Σταύρου: Τεράστιες προοπτικές και πρακτικά βήματα ενίσχυσης της επιχειρηματικής συνεργασίας Κύπρου-Ινδίας
Υπογράφουν κοινή διακήρυξη εταιρικής σχέσης Κύπρος και Ινδία-«Μια ιστορική και ουσιαστική εξέλιξη»
Ναρέντρα Μόντι: Εμπόριο, επενδύσεις και άλλοι τομείς… Σημαντική ώθηση στις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου
Μόντι για επίσκεψη στην Κύπρο: Να επεκταθεί η συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η τεχνολογία
Ένα σύγχρονο πολυλειτουργικό πάρκο στην καρδιά της Λευκωσίας... Εγκαινιάστηκε η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ(pics&vid)
High level φόρουμ και ώθηση στη δυναμική πορεία των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου-Ινδίας από Χριστοδουλίδη και Μόντι
Τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας με Μόντι-Οι προτάσεις στο τραπέζι για συνεργασία
Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού GOLD: Η Λεμεσός ως μια πόλη συνώνυμο της φιλοδοξίας και της δυναμικής εξέλιξης