Powered by

Πιέζει για μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους η Κομισιόν

Αν και αναγνώρισε κάποια πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, η Κομισιόν διατήρησε ουσιαστικά αναλλοίωτες τις συστάσεις για την Κύπρο στο πλαίσιο των συστάσεων ανά κράτος – μέλος που δημοσιεύεται κάθε χρόνο με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Πρόκειται για πέντε συστάσεις, που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις που δεν υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο του μνημονίου και οι οποίες αγγίζουν το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Να σημειωθεί πως σε κάποιες από τις συστάσεις η Κομισιόν περιέλαβε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Δημοσιονομικά: Μέτρα το 2018 σε περίπτωση εκτροπής

Μετά τις εαρινές προβλέψεις, η Επιτροπή αποδέχθηκε ότι η Κύπρος δεν θα παρουσιάσει επιδείνωση της διαρθρωτικής θέσης φέτος, αλλά θεωρεί πως παρουσιάζεται κίνδυνος «κάποιας παρέκκλισης» από τον στόχο το 2018. Όπως ανέφεραν πηγές της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες έλαβαν υπόψη τη δέσμευση της κυβέρνησης, όπως περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ότι «οι αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις και σε περίπτωση εκτροπής είναι έτοιμες να υιοθετήσουν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα». Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, η επιδείνωση για το 2018 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί οριακά κάτω του 0,5%.

Μεταρρύθμιση ΔΥ και Τοπ. Αυτοδιοίκησης μέχρι το τέλος του έτους

Στις συστάσεις τους, οι Βρυξέλλες ζητούν όπως μέχρι το τέλος του 2017, εγκριθούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της λειτουργίας των Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων (ένα νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή από το τέλος του 2015).

Ζητείται επίσης η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, η μείωση των εμποδίων στην εφαρμογή των πλαισίων αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων, καθώς και η διασφάλιση γρήγορης και αξιόπιστης διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει πως έγινε πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αλλά θεωρεί πως οι τράπεζες δεν πετυχαίνουν τους στόχους των αναδιαρθρώσεων και ότι τα ποσοστά των αναδιαρθρώσεων που αποτυγχάνουν παραμένουν υψηλά. Ζητείται επίσης η λειτουργία δευτερογενούς αγοράς δανείων, δηλαδή η υλοποίηση της πώλησης δανείων, και η εφαρμογή του εργαλείου της τιτλοποίησης. Ακόμη ζητείται η ενίσχυση της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών και των ταμείων προνοίας.

Η Κομισιόν ζητά την επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη, με επικέντρωση στην επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων και την βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, καθώς θεωρεί πως οι επενδύσεις θα ενισχύσουν την δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν ζητά επίσης όπως μέχρι το τέλος του 2017 συνεχιστεί η υλοποίηση τη προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την εκτέλεση του νομικού διαχωρισμού της ΑΗΚ.

Στην κοινωνική πτυχή, η Κομισιόν ζητά την ενίσχυση των υπηρεσιών απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής δεν φαίνεται να πείστηκαν από τα σχέδια των κυπριακών αρχών, καθώς θεωρεί πως η ενίσχυση των υπηρεσιών με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μόνιμη βάση.

Μέχρι το τέλος του 2017 ΓΕΣΥ, και αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

Ζητά ακόμη την μεταρρύθμιση του συστήματος παιδείας περιλαμβανομένου και του συστήματος αξιολόγησης, καθώς και η έγκριση, μέχρι το τέλος του 2017 της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και για το ΓΕΣΥ.

«Η νομοθεσία, που στοχεύει στην δημιουργία εθνικού σχεδίου υγείας και περισσότερο αυτονομία στα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελεί κλειδί για την βελτίωση της ικανότητας και της αποδοτικότητας του τομέα της υγείας αλλά η νομοθετική έγκρισή του ακόμη εκκρεμεί», αναφέρεται.

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΟΙΚ: Δεν υφίσταται πλέον η απαίτηση για λήψη μέτρων το 2017

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ