Powered by

Πρόσθετη στρατηγική για την ψηφιακή ευρωπαϊκή αγορά

Τρεις κανονιστικές πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της κοινής ψηφιακής αγοράς της ΕΕ υιοθέτησε την Τετάρτη 10 Μαΐου το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ.

Οι τρεις βασικοί τομείς στους οποίους απαιτείται περαιτέρω δράση της ΕΕ είναι οι εξής: (1) να αναπτύξει πλήρως την ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων, (2) να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και (3) την προώθηση των διαδικτυακών πλατφορμών ως υπεύθυνων παραγόντων ενός δίκαιου οικοσυστήματος στο Διαδίκτυο.

Όσον αφορά την οικονομία των δεδομένων, η Κομισιόν προετοιμάζει μια νομοθετική πρωτοβουλία για τη διασυνοριακή ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων (Φθινόπωρο 2017) και μια πρωτοβουλία για την προσβασιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση δημόσιων και χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο δεδομένων (άνοιξη 2018). Επιπλέον, η Κομισιόν θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ευθύνη και άλλα αναδυόμενα ζητήματα δεδομένων.

Σε σχέση με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, η Κομισιόν θα επανεξετάσει τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την εντολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το νέο πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η Κομισιόν θα εργαστεί επίσης για να προτείνει πρόσθετα μέτρα σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, την πιστοποίηση και την επισήμανση, ώστε οι συνδεδεμένες συσκευές να είναι ασφαλέστερες στον κυβερνοχώρο. 

Στον τομέα των διαδικτυακών πλατφορμών, μέχρι το τέλος του 2017 η Κομισιόν θα προετοιμάσει μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων συμβατικών ρητρών και εμπορικών πρακτικών που προσδιορίζονται στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και έχει επίσης λάβει πρόσφατες σχετικές αποφάσεις επιβολής του ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν έχει αναπτύξει διάλογο με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς (π.χ. Φόρουμ Διαδικτύου της ΕΕ, κώδικας δεοντολογίας για την παράνομη ρητορική μίσους και μνημόνιο συμφωνίας για την πώληση πλαστών προϊόντων μέσω Διαδικτύου) και σχεδιάζει συντονίσει καλύτερα όλα τα σχετικά στοιχεία.

Ένας από τους στόχους αφορά τις διαδικαστικές πτυχές και αρχές για την κατάργηση του παράνομου περιεχομένου - ειδοποίηση και δράση - με βάση τη διαφάνεια και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Α.Ανσιπ σχολίασε σχετικά ότι  "η Κομισιόν ανταποκρίθηκε στην υπόσχεσή της και παρουσίασε όλες τις κύριες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση μιας Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς. Τώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν τις προτάσεις αυτές το συντομότερο. Πρέπει να προωθήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα προτείνουμε να επικαιροποιήσουμε τη στρατηγική μας ώστε να αντανακλά τις νέες προκλήσεις και τεχνολογίες".

Εξήγησε δε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει ασφαλή δίκτυα στον κυβερνοχώρο σε όλες τις περιοχές της, έτσι ώστε "όλοι να μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια την υψηλή ταχύτητα σύνδεσης".

"Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε ισχυρούς κανόνες της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων  και πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι τα μη προσωπικά δεδομένα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ ένα ψηφιακά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητο για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ψηφιακή", κατέληξε ο Αντιπρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ