Δ. Καλογήρου: Μη επαρκής η προστασία από binary options

Ελλείψεις παρουσιάζουν τα binary options, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται επαρκής προστασία στους ιδιώτες επενδυτές όταν επενδύουν σε ένα τέτοιο περίπλοκο χρηματοπιστωτικό μέσο υψηλού κινδύνου. Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου, κατά την δημοσίευση του εγγράφου διαβούλευσης τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου) στο οποίο παρουσιάζονται οι πέντε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των ρυθμιστικών υποχρεώσεων των ΚΕΠΕΥ κατά την παροχή δυαδικών δικαιωμάτων προαίρεσης (binary options). 

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται σήμερα υπό διαβούλευση, θα ενισχύσουν τη φύση, τα χαρακτηριστικά και τη μεθοδολογία διαπραγμάτευσης αυτού του τύπου χρηματοπιστωτικού μέσου. Πρόσθεσε, πως η εισαγωγή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τα Digital Options Contracts έχουν ως στόχο την εξάλειψη των λόγων ανησυχίας αναφορικά με την πρακτική που ακολουθείται συνήθως από εκείνους που παρέχουν binary options, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες ενεργούν κατά τρόπο τίμιο, δίκαιο και επαγγελματικό. 

«Κρίνουμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα τυποποιήσουν την παροχή τέτοιου είδους χρηματοοικονομικών προϊόντων, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια στους επενδυτές όσον αφορά τις τιμές, το ρίσκο και την απόδοση, και καλύτερους όρους κατά την εκτέλεση εντολών τους και συνεπώς θα ενισχύσουν την προστασία των επενδυτών», υπογράμμισε η κ. Καλογήρου.

Όπως άλλωστε αναφερθήκαμε πρόσφατα στο InBusinessNews, με αφορμή και την απόφαση της Banc De Binary να παραιτηθεί από την άδεια λειτουργίας, εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι τέτοιου είδους εξειδικευμένα προϊόντα μπορούν να πωληθούν σε μη επαγγελματίες επενδυτές.

Σύνοψη προτάσεων 
Σύμφωνα με το έγγραφο διαβούλευσης, η ΕΚΚ προτείνει πέντε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για εξάλειψη των ελλείψεων που παρατηρούνται στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δυαδικά δικαιώματα προαίρεσης και καθιέρωση νέων βελτιωμένων προτύπων επαγγελματικής συμπεριφοράς και μέτρων που να διασφαλίζουν την προστασία των ιδιωτών επενδυτών. 

Προς συμμόρφωση με τον Περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο του 2007, αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες: 

•    να ενεργούν κατά τρόπο τίμιο, δίκαιο και επαγγελματικό σύμφωνα με τα καλύτερα συμφέροντα των πελατών τους, 
•    να παρέχουν στους πελάτες επαρκή πληροφόρηση αναφορικά με τα προσφερόμενα χρηματοπιστωτικά μέσα, 
•    να εκτελούν εντολές με ευνοϊκότερους όρους για τους πελάτες, 
•    να εκτελούν εντολές πελατών κατά τρόπο άμεσο, δίκαιο και επιμελή. 

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, τα ακόλουθα: 

•    Εξάλειψη αδιαφανών τιμών άσκησης: Για να γνωρίζουν οι πελάτες την ακριβή τιμή άσκησης (strike price) πριν το προϊόν καταστεί διαπραγματεύσιμο, η υπολογιζόμενη τιμή άσκησης κατά την εκτέλεση πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια με την τιμή άσκησης που γνωστοποιείται κατά το χρόνο υποβολής της εντολής. Οι τιμές άσκησης πρέπει να είναι οι ίδιες για όλους τους πελάτες και δεν επιτρέπονται οι κυμαινόμενες τιμές άσκησης. 

•    Δημοσίευση πιθανών αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο: Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας προ της διαπραγμάτευσης, οι τιμές πρέπει να δίνονται ως εξελισσόμενες τιμές προσφοράς και ζήτησης (bid-ask spread), αντιπροσωπεύοντας ξεκάθαρα την ποσοστιαία πιθανότητα υλοποίησης ενός αποτελέσματος. 

•    Άρση περιορισμών στην έξοδο από τη διαπραγμάτευση: Για να μπορούν οι πελάτες να εξέλθουν των θέσεων/κλείσουν τις θέσεις τους σε οποιονδήποτε χρόνο κατά τη διάρκεια ισχύος του συμβολαίου, οι ΚΕΠΕΥ οφείλουν να παρέχουν συνεχή, αμφίδρομη τιμολόγηση. Οι πελάτες δεν πρέπει να είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι τη λήξη του συμβολαίου για να εξέλθουν της θέσης τους/κλείσουν τη θέση τους. 

•    Απαγόρευση διαπραγμάτευσης με διάρκεια ισχύος κάτω των 5 λεπτών: Με στόχο την εξάλειψη της βραχυπρόθεσμης έντονης διακύμανσης και την προστασία από τις έντονα κερδοσκοπικές τακτικές («binary bets»), τα συμβόλαια πρέπει να έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος 5 λεπτά. 

•    Τυποποίηση μεθοδολογιών διαπραγμάτευσης και διακανονισμού: Με στόχο την αποφυγή περιπτώσεων χειραγώγησης των τιμών λήξης και διακανονισμού και τη διασφάλιση ότι αυτές αντιπροσωπεύουν κατά τρόπο δίκαιο την πραγματική αγορά κατά τον χρόνο λήξης του χρηματοοικονομικού προϊόντος, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των αξιών λήξης και διακανονισμού του υποκείμενου χρηματοοικονομικού μέσου πρέπει να τηρούν την προκαθορισμένη μεθοδολογία της ΕΚΚ. Δεν επιτρέπονται μεμονωμένες μεθοδολογίες από κάθε ΚΕΠΕΥ. 

Η περίοδος διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι 3 Μαρτίου 2017. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο της ΕΚΚ θα εκδώσει Εγκύκλιο για οποιεσδήποτε οριστικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Δειτε Επισης

Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)