S&P: Απειλεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ για το φορονομσχέδιο Τραμπ

Οι φορολογικές περικοπές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων θα αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής της S&P για το κρατικό χρέος, Moritz Kraemer, λέγοντας πως μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική πράξη αξιολόγησης.
To Κογκρέσο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, αλλά ο κ. Kraemer υποστήριξε πως οι περικοπές είναι πιο πιθανό να ενισχύσουν τον πληθωρισμό παρά να τονώσουν την ανάπτυξη.
 
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με πιο ταχύ ρυθμό από ότι αναμένεται, αντλώντας κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές και αφήνοντας χώρες όπως την Τουρκία εκτεθειμένες, σημείωσε ο ίδιος.
 
Η S&P είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που δεν αξιολογεί τις ΗΠΑ με «ΑΑΑ».
 
«Αν εγκριθεί η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα» δήλωσε στο Reuters o κ. Kraemer. «Μια σημαντική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προκλήσεων των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική πράξη αξιολόγησης» πρόσθεσε.
 
Ο κ. Kraemer επισήμανε πως όσοι υποστηρίζουν ότι οι φορολογικές περικοπές θα οδηγήσουν σε μια άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ που θα δημιουργήσει περισσότερα έσοδα, βασίζονται σε μια θεωρία γνωστή ως καμπύλη Laffer, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed