Γιωρκάτζη: Απειλεί την ευημερία η άγνοια για τα χρηματοοικονομικά

Απειλή για την ευημερία των πολιτών αποτελεί η άγνοια σε χρηματοοικονομικά θέματα, όταν οδηγεί σε λάθος επιλογές και αποφάσεις, σημείωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. 

Μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου με θέμα τον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό, τόνισε ότι με την αξιοποίηση των ευρημάτων έρευνας, τα οποία αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα επιδιώξει να συμβάλει στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγχώριου χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Στρατηγική κατά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού
Η υπό εξέλιξη έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο του Durham, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο ανά το παγκόσμιο, στη βάση ερωτηματολογίου και κριτηρίων που έχει θέσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως είπε η κ. Γιωρκάτζη, η στρατηγική κατά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, η οποία θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα πρέπει μάλλον να περιλαμβάνει στοχευμένες εκστρατείες χρηματοοικονομικής ενημέρωσης αλλά και παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα, όπως η εισαγωγή σχετικού μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Πιθανή χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία
«Πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι να συνεργαστεί πάνω στο θέμα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και να κινητοποιήσει τους πόρους που θα απαιτηθούν», τόνισε η Διοικητής, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η πρόθεση της διερεύνησης των  δυνατοτήτων χρηματοδότησης αυτής της εθνικής στρατηγικής μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η επαρκής επιμόρφωση των καταναλωτών, των αυτοεργοδοτούμενων και των εν δυνάμει επενδυτών σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα, δηλαδή ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός όλων εκείνων που δεν είναι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, όχι μόνο βελτιώνει τη δική τους ευημερία, αλλά αποτελεί και ουσιαστικό παράγοντα στην εύρυθμη και ορθολογιστική λειτουργία της οικονομίας.

«Δεν αποκλείεται», ανέφερε η  Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, «να αναδειχθεί μέσα από τη σχετική έρευνα ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός αποτελεί παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης του ίδιου του χρηματοοικονομικού τομέα, δηλαδή ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αναπτύσσονται καλύτερα και δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα όσο αυξάνεται το επίπεδο του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού για το σύνολο του πληθυσμού». 

Αντίθετα, πρόσθεσε, «η έλλειψη γνώσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα οδηγεί ορισμένες φορές στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου με πιθανό αποτέλεσμα να επιτείνονται οι οικονομικές κρίσεις και στη συνέχεια να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους», υπενθυμίζοντας ότι γα γεγονότα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ανέδειξαν το πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP