Γιωρκάτζη: Απειλεί την ευημερία η άγνοια για τα χρηματοοικονομικά

Απειλή για την ευημερία των πολιτών αποτελεί η άγνοια σε χρηματοοικονομικά θέματα, όταν οδηγεί σε λάθος επιλογές και αποφάσεις, σημείωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. 

Μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου με θέμα τον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό, τόνισε ότι με την αξιοποίηση των ευρημάτων έρευνας, τα οποία αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα επιδιώξει να συμβάλει στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγχώριου χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Στρατηγική κατά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού
Η υπό εξέλιξη έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο του Durham, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο ανά το παγκόσμιο, στη βάση ερωτηματολογίου και κριτηρίων που έχει θέσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως είπε η κ. Γιωρκάτζη, η στρατηγική κατά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, η οποία θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα πρέπει μάλλον να περιλαμβάνει στοχευμένες εκστρατείες χρηματοοικονομικής ενημέρωσης αλλά και παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα, όπως η εισαγωγή σχετικού μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Πιθανή χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία
«Πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είναι να συνεργαστεί πάνω στο θέμα με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και να κινητοποιήσει τους πόρους που θα απαιτηθούν», τόνισε η Διοικητής, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η πρόθεση της διερεύνησης των  δυνατοτήτων χρηματοδότησης αυτής της εθνικής στρατηγικής μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η επαρκής επιμόρφωση των καταναλωτών, των αυτοεργοδοτούμενων και των εν δυνάμει επενδυτών σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα, δηλαδή ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός όλων εκείνων που δεν είναι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, όχι μόνο βελτιώνει τη δική τους ευημερία, αλλά αποτελεί και ουσιαστικό παράγοντα στην εύρυθμη και ορθολογιστική λειτουργία της οικονομίας.

«Δεν αποκλείεται», ανέφερε η  Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, «να αναδειχθεί μέσα από τη σχετική έρευνα ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός αποτελεί παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης του ίδιου του χρηματοοικονομικού τομέα, δηλαδή ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αναπτύσσονται καλύτερα και δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα όσο αυξάνεται το επίπεδο του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού για το σύνολο του πληθυσμού». 

Αντίθετα, πρόσθεσε, «η έλλειψη γνώσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα οδηγεί ορισμένες φορές στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου με πιθανό αποτέλεσμα να επιτείνονται οι οικονομικές κρίσεις και στη συνέχεια να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους», υπενθυμίζοντας ότι γα γεγονότα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ανέδειξαν το πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit