ΚΟΕ: Επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης
18:50 - 03 Νοεμβρίου 2017
Με ρυθμό 3,6% και 3,3% θα τρέξει η κυπριακή οικονομία το 2017 και 2018 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ), του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την προηγούμενη πρόβλεψη του περασμένου Ιουλίου για ανάπτυξη 3,0% και 2,7% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο Νοεμβρίου, προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν και οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,6% και 3,7% αντίστοιχα σε σύγκριση με 2,9% και 2,8% της πρόβλεψης Ιουλίου.
«Η σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας οφείλεται στην μεγάλη προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2017, τις θετικές εξελίξεις σε μακροοικονομικούς και προπορευόμενους δείκτες κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς και το ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον», εξηγεί το ΚΟΕ.
Εκτιμά ακόμα ότι «η πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς κατά το 2017 και 2018», σημειώνοντας ότι «οι ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν και κατά το 2018, με την πρόβλεψη για το έτος να διαμορφώνεται στο 3,3%».
Σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ περιλαμβάνουν τους ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης της δραστηριότητας και απασχόλησης στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι περαιτέρω θετικές εξελίξεις σε εγχώριους προπορευόμενους δείκτες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, τα ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης, τα χαμηλά επίπεδα δανειστικών επιτοκίων, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον.
Οι κίνδυνοι για χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη προέρχονται από τα τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, το ψηλό ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, ατελείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εισαγωγή μόνιμων δημοσίων δαπανών με αβέβαιες μέσο/μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Οι εξωγενείς κίνδυνοι στην αναπτυξιακή προοπτική πηγάζουν από το εξωτερικό περιβάλλον σχετίζονται με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, εξηγεί, μεταξύ άλλων.
Το ΚΟΕ σημειώνει καταληκτικά ότι καλύτερες οικονομικές προοπτικές ενδεχομένως να προκύψουν από δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών, καθώς και την καλύτερη οικονομική επίδοση από την αναμενόμενη στην ευρωζώνη και στη Ρωσία.