powered by

Παμπορίδης: «Ήρθε η ώρα να αποχωρήσω»

Ξεκάθαρος παρουσιάζεται ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης στο ερώτημα κατά πόσον προτίθεται να παραμείνει στο Υπουργείο για δεύτερη θητεία, ώστε να δει τους κόπους του να παίρνουν σάρκα και οστά μετά την υπερψήφιση των νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ),  ο οποίο σε συνέντευξη του στο περιοδικό GOLD ανέφερε επί λέξει πως «ήρθε η ώρα για τους ανθρώπους που είναι ειδικοί στον τομέα και έχουν επιδείξει ικανότητες για την εφαρμογή της αλλαγής, να έρθουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά αυτό που έχει επιτευχθεί. Επομένως, πιστεύω ειλικρινά ότι είναι καιρός να αποχωρήσω».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που σημειώθηκε και αναμένεται να υλοποιηθεί αφορά την καθολική αλλαγή του Συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος δηλώνει, «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στα τέλη Ιουλίου του 2015, χρειάστηκε περίπου 40 ημέρες για να καταλάβω τις υποδείξεις των συμβούλων σχετικά με τη συνολική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας στην Κύπρο. Μέσα στους προσεχείς μήνες καταφέραμε να καταρτίσουμε τα νομοσχέδια, τα οποία θα αποτελούσαν τα εργαλεία και τα οχήματα που θα μας οδηγούσαν στη συνολική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας. Από τότε έχουμε ολοκληρώσει τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, καθιστώντας την εισαγωγή καθολικής υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο αμετάκλητη. Καταφέραμε επίσης να ολοκληρώσουμε, μαζί με τους κοινωνικούς μας εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς, τη νομοθεσία για τη νοσοκομειακή αυτονομία, συμπεριλαμβανομένων των εργατικών νόμων και κανονισμών που διέπουν τον τρόπο απασχόλησης όλων των επαγγελματιών υγείας που επιθυμούν να απασχολούνται σε κρατικά νοσοκομεία. 

Διαβάστε ακόμα: Έργα €200 εκατ. προκηρύσσονται το 2018 στη Λευκωσία

Έχουμε επίσης συντάξει τη νέα νομοθεσία για την ηλεκτρονική υγεία, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση σε ηλεκτρονική μορφή του ιατρικού φακέλου κάθε κατοίκου και τη θέσπιση νομοθεσίας για την καθιέρωση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας φαρμάκων, παρόμοια με εκείνη των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ. 

Τέλος, έχουμε συντάξει τη νομοθεσία που διέπει τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση των προτύπων περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία μέσω στενής συνεργασίας με τους ερευνητές στα πανεπιστήμια και τις ιατρικές σχολές μας.

Τα πρώτα τρία νομοσχέδια ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον Ιούνιο και τα άλλα τρία βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα προτού τεθούν ενώπιον της Βουλής».

Όταν θες αλλαγές να είσαι έτοιμος για όλα 
Στο ερώτημα πόσο δύσκολο ήταν να πείσει τα του Υπουργείου για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παμπορίδης σημειώνει πως «όταν κάποιος επιχειρεί να μεταρρυθμίσει έναν τομέα, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων μερών. Μόνο μέσω διαλόγου, της ορθής επιχειρηματολογίας και της μάθησης μπορεί κανείς να φτάσει τελικά στον στόχο του. Όπως έχουν σχεδιαστεί οι μεταρρυθμίσεις, συρρικνώνουν το Υπουργείο Υγείας στο ένα τρίτο. Επομένως, ήταν αδιανόητο οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Υπουργείο να αποδέχονταν κάτι τέτοιο χωρίς αντίδραση. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες από τους ενδιαφερόμενους από όλους τους άλλους τομείς, επειδή θεώρησαν τις μεταρρυθμίσεις ως μια πιθανή απειλή για τις θέσεις και τα προνόμια που κατέχουν σήμερα».

Οι δύσκολες στιγμές
«Το πιο δύσκολο κομμάτι αποτέλεσε η προσπάθεια να πεισθούν οι επαγγελματίες υγείας - δημόσιοι υπάλληλοι - ότι η αλλαγή αυτή έρχεται πραγματικά και μπορεί να είναι επωφελής και για τους ίδιους. Δεν τους κατηγορώ ότι είναι σκεπτικιστές: τα τελευταία 30 χρόνια οι πολιτικοί τους λένε τα ίδια πράγματα, αλλά τίποτα δεν συνέβη ποτέ. Αφέθηκαν στην μοίρα τους να προσπαθούν και να αγωνίζονται με τις προκλήσεις ενός πεπαλαιωμένου και αποτυχμένου συστήματος του οποίου η χρησιμότητα έληξε εδώ και μερικές δεκαετίες. Επομένως, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τους πείσω και, για να είμαι ειλικρινής, το επιτακτικό επιχείρημα για να κατανοήσουν και να συμφωνήσουν ήταν ότι η μη ανάληψη δράσης θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη κατάρρευση του υφιστάμενου συστήματος».

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Μετατρέπεται σε state of the art το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας-«Είναι πρότυπο»
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία
Πώς προχωρά η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ancoria Bank από τον Κώστα Κλεάνθους
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας
Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»
Άστραψε και βρόντηξε για το ΤΚΑ ο Κεραυνός-«Κάποιοι ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τους οίκους αξιολόγησης»
Στ. Γαβριήλ: Βασικός μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ο κατασκευαστικός τομέας-Ατεκμηρίωτη στοχοποίηση
Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco