Ποιότητα και συμμόρφωση ζητά από τα κανάλια η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης
07:55 - 21 Νοεμβρίου 2017
Την στήριξή της στην τηλεόραση, ως βασικού και σημαντικού μέσου ενημέρωσης, έγκυρης και αντικειμενικής πληροφόρησης και ψυχαγωγίας του κοινού επανέλαβε η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, της αρμόδιας ρυθμιστικής και εποπτικής Αρχής του ραδιοτηλεοπτικού τομέα της χώρας μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, σε δηλώσεις της στο InBusinessNews, η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Ρόνα Πετρή Κασάπη τόνισε ότι «προσδοκούμε και αναμένουμε από όλους τους αδειούχους τηλεοπτικούς οργανισμούς και το ΡΙΚ (ως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση) τη συνέχιση και ενίσχυση της προσφοράς ποιοτικών προγραμμάτων στο κοινό της Κύπρου και τη συμμόρφωσή τους με τις πρόνοιες της νομοθεσίας».
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου συμπληρώνονται εικοσιένα χρόνια από την ημέρα της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το 1996, να καθιερώσει την 21η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τις δυνατότητες του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού μέσου, ως πρωταρχικού μέσου επικοινωνίας και επιρροής στο σύγχρονο κόσμο.
«Ειδικότερα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι και η Κύπρος, όλοι μας αναγνωρίζουμε τις τεράστιες διαστάσεις επιρροής που έχει η τηλεόραση στην ευρωπαϊκή κοινωνία, κυρίως όσον αφορά στη διαμόρφωση κοινής γνώμης», αναφέρει η κ. Πετρή Κασάπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBU (European Broadcasting Union) 600.000 και πλέον άτομα στην Ευρώπη συνδράμουν, ώστε να παράγονται τηλεοπτικά προγράμματα, τα οποία φτάνουν σε 610 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλη την ήπειρο. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι τηλεθεατές παρακολουθούν τηλεόραση κατά μέσο όρο 3.55 ώρες κάθε μέρα, ενώ απολαμβάνουν στο σύνολό τους 60,000 ώρες καθημερινής ψυχαγωγίας, μέσα από χιλιάδες τηλεοπτικά κανάλια.
Η μάστιγα των «ψευδών ειδήσεων»
Η ανάπτυξη του διαδικτύου και της τεχνολογίας του έξυπνου κινητού τηλεφώνου, σε συνδυασμό με μια τάση έλλειψης εμπιστοσύνης του κοινού για ενημέρωσή του από το παραδοσιακό μέσο της τηλεόρασης, αποτέλεσαν την αφορμή να παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια στροφή των πολιτών στην αναζήτηση ειδήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα, από ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου. Όπως τονίζει η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το γεγονός αυτό έφερε στην επιφάνεια και το σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει την σύγχρονη κοινωνία και ονομάζεται «ψευδείς ειδήσεις», φαινόμενο το οποίο φαίνεται να έχει τελικά επηρεάσει αρνητικά την στάση των πολιτών.
Επιστροφή στην τηλεόραση
«Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, με βάση πολύ πρόσφατες μελέτες που έγιναν για λογαριασμό της EBU, διαφαίνεται ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως στην τηλεόραση άρχισαν και πάλι να ανακτούνται και να ενισχύονται», επισημαίνει σχετικά. Χαρακτηριστικό συμπέρασμα της επαναστροφής των πολιτών στην τηλεόραση, αποτελούν τα αποτελέσματα σχετικής πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη σε 33 χώρες, τα οποία έδειξαν ότι 70% των πολιτών, δήλωσαν πως εμπιστεύονται περισσότερο το μέσο της τηλεόρασης για την ενημέρωσή τους, ενώ σε 11 από τις χώρες αυτές η τηλεόραση θεωρείται (ξανά) ως το πλέον έμπιστο και έγκυρο μέσο.