ΕΠΑ: Πρόστιμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών

Πρόστιμα επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών σε σχέση με αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξήγαγε για την περίοδο 2004-2006. 

Με ανακοίνωση της στο ΧΑΚ η Petrolina (Holdings) Public Ltd (PHL) σημειώνει πως η ΕΠΑ με επιστολή της ημερομηνίας 14.11.2017 έχει κοινοποιήσει την απόφαση της για επιβολή διοικητικού προστίμου στην PHL ύψους €5.707.723. 

Η ΕΠΑ επανεξέταζε από τον Δεκέμβριο του 2012 το αντικείμενο της αυτεπάγγελτης έρευνας που είχε διεξαγάγει σε σχέση, αφενός, με ισχυριζόμενη σύμπραξη μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών, περιλαμβανομένης της PHL, για καθορισμό των τιμών λιανικής εμπορίας ορισμένων πετρελαιοειδών και, αφετέρου, για ισχυριζόμενη σύμπραξη μεταξύ της PHL και των πρατηριούχων της για καθορισμό τιμών λιανικής πώλησης σε σχέση με την περίοδο Οκτωβρίου 2004 μέχρι Δεκεμβρίου 2006. Η επανεξέταση αυτή διενεργείτο ύστερα που η απόφαση της ΕΠΑ για επιβολή προστίμου σε σχέση με την πιο πάνω έρευνα ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 25 Μαϊου 2011. Με απόφαση της ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2017, η ΕΠΑ αποφάσισε σε σχέση με το πρώτο πιο πάνω θέμα, ότι δεν στοιχειοθετείται σύμπραξη μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών, περιλαμβανομένης της PHL, για καθορισμό τιμών λιανικής πώλησης. 

Η ΕΠΑ αποφάσισε περαιτέρω, σε σχέση με το δεύτερο πιο πάνω θέμα, ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών, περιλαμβανομένης της PHL, η κάθε μια ξεχωριστά, παραβίασαν το Νόμο λόγω σύμπραξης με τους αντίστοιχους πρατηριούχους τους για καθορισμό λιανικής τιμής πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης και εζήτησε από την PHL την υποβολή των παραστάσεων της αναφορικά με πρόθεση της να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο και η PHL ανταποκρίθηκε και υπέβαλε τις παραστάσεις της, εισηγούμενη, μεταξύ άλλων, ότι δεν εδικαιολογείτο, με βάση το Νόμο, η επιβολή προστίμου. Με την ως άνω απόφαση της ημερομηνίας 14.11.2017 η ΕΠΑ επέβαλε το προαναφερθέν πρόστιμο στην PHL. 

Η PHL σημειώνει πως χειρίζεται το θέμα για τις κατάλληλες ενέργειες σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους, με προοπτική να προσβάλει την απόφαση της ΕΠΑ στο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων