Ινδία: Τα ρομπότ αντικαθιστούν ανειδίκευτους εργάτες

Ο Μπάτλερ, ένα κοντόχοντρο ρομπότ σε χρώμα πορτοκαλιού, κυλάει στους διαδρόμους για να μεταφέρει τα πάντα, από τα smartphones μέχρι τα σαμπουάν από τα ράφια των αποθηκών. Χρειάζεται μια ώρα για να κάνει ό,τι κάνει ένας μέσος εργαζόμενος σε πέντε. Το "ξαδελφάκι" του, ο Σόρτερ, ένας έξυπνος ιμάντας μεταφοράς, οργανώνει τα δέματα κατά βάρος, μέγεθος και θέση παράδοσης τουλάχιστον τέσσερις φορές ταχύτερα από τον άνθρωπο.
 
Χτισμένο από τη GreyOrange, τη μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής ρομπότ της Ινδίας, οι μηχανές αυτές βοηθούν τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης και τις επιχειρήσεις εφοδιαστικής να μειώσουν το χρόνο παράδοσης και το κόστος, το οποίο αποτελεί κεντρικό ζήτημα στον αγώνα για την υπεροχή στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου αυτής της χώρας. Η startup αυτή επιχείρηση, λειτουργεί από την Gurugram και τη Σιγκαπούρη καταγράφει ανάμεσα στους πελάτες της, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα ραπτικής της χώρας Flipkart, την πύλη επίπλων Pepperfry και τους παροχείς υπηρεσιών DTDC και Delivery μεταξύ των πελατών της.
 
"Με τη βοήθεια αυτών των ρομπότ, μπορεί να παραληφθεί μια παραγγελία από την αποθήκη και να αποσταλεί σε 20 λεπτά", δήλωσε ο Akash Gupta, συνιδρυτής και επικεφαλής της τεχνολογίας του GreyOrange. Τα ρομπότ ταξινομούν περίπου 12.000 πακέτα το μήνα, είπε. Ο Μπάτλερ και ο Σόρτερ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το 60- 80% του εργατικού δυναμικού της αποθήκης, σύμφωνα με μια παρουσίαση της GreyOrange.
 
Το γεγονός ότι τα ρομπότ κερδίζουν έδαφος σε μια χώρα άφθονης φτηνής εργασίας δείχνει πόσο δραματική είναι η αποδιοργάνωση της ανθρώπινης εργασίας, του εργατικού δυναμικού στο εγγύς μέλλον.
 
Ένας εργαζόμενος στην αποθήκη κερδίζει 10.000 ρουπίες το μήνα κατά μέσο όρο (περίπου $8 την ημέρα). Καθώς οι έμποροι λιανικής πώλησης σε απευθείας σύνδεση στρέφονται σε μηχανές για να διαχειριστούν έναν αυξανόμενο όγκο παραγγελιών, ένα κομμάτι από τέτοιες ανειδίκευτες εργασίες θα μπορούσε να καταστεί περιττό.
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
 

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street