Πρόταση Κομισιόν για μεταρρύθμιση ΦΠΑ

Η Κομισιόν προτείνει σήμερα την μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ που ισχύει για πωλήσεις αγαθών από επιχείρηση σε επιχείρηση στην ΕΕ. Η Κομισιόν προτείνει πως από εδώ και στο εξής, τα προϊόντα που αποστέλλονται από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο θα τιμολογούνται και θα χρεώνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ της χώρας άφιξης και όχι της χώρας προέλευσης, αντίθετα δηλαδή από αυτό που ισχύει σήμερα.

Η Κομισιόν επί της ουσίας προτείνει στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα όπου η επιχείρηση στο κράτος μέλος προέλευσης θα τιμολογεί και θα εισπράττει τον συντελεστή του κράτους μέλους στο οποίο στέλνει το προϊόν και στη συνέχεια το κράτος στο οποίο είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση θα αποδίδει το ΦΠΑ στο κράτος μέλος άφιξης του προϊόντος, μέσω ενός νέου άμεσου συστήματος ανταλλαγών.

Σήμερα τα προϊόντα φεύγουν από τη χώρα αποστολής χωρίς να περιλαμβάνεται ΦΠΑ και στη συνέχεια η χώρα άφιξης επιβάλει σε αυτά τον δικό της συντελεστή. Η Κομισιόν εκτιμά ότι με το σημερινό σύστημα σε αυτή και μόνο την αγορά (προϊόντα που πωλούνται από επιχείρηση προς επιχείρηση στην ΕΕ) η απάτη και η διαφυγή ΦΠΑ αγγίζει τα 50 δις. Με τα νέα μέτρα η Κομισιόν εκτιμά να εισπράξει πίσω τα 40 από τα 50 χαμένα δις.

H αρχική πρόταση της Κομισιόν  ήταν να καθιερωθεί η είσπραξη του ΦΠΑ στην χώρα προέλευσης και όχι στην χώρα αποστολής. Ο σκοπός ήταν να ενθαρρυνθεί ο ανταγωνισμός στο εσωτερικό της κοινής αγοράς και να διασφαλιστεί η ίδια η ενότητα της κοινής αγοράς.
Η Κομισιόν είχε την άποψη πως ο καταναλωτής και η επιχείρηση θα πρέπει να επωφελούνται πλήρως από την κοινή αγορά. Τα κράτη μέλη όμως δεν ήθελαν να μπουν σε αυτό τον ανταγωνισμό και προτίμησαν να κρατήσουν την κοινή αγορά κατακερματισμένη στο συγκεκριμένο πεδίο.
 
Η Κομισιόν απέσυρε την πρότασή της, αλλά επιφυλάσσεται να την επαναφέρει, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση