Powered by

Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύει την αγορά κατοικίας σε ξένους

Προς την απαγόρευση αγοράς κατοικίας από αλλοδαπούς προσανατολίζεται η Νέα Ζηλανδία,  μπαίνοντας στον ολοένα και αυξανόμενο κατάλογο των κρατών που προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές ακινήτων προσιτές προς τους πολίτες τους.

«Οι ξένοι κερδοσκόποι δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράσουν σπίτια στη Νέα Ζηλανδία από τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε η πρωθυπουργός Jacinda Ardern σε συνέντευξη τύπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να διευκολύνουμε τους πολίτες μας να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι, οπότε εμποδίζουμε τους ξένους κερδοσκόπους να αγοράζουν σπίτια και να αυξάνουν τις τιμές». 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τη μέση τιμή στη μεγαλύτερη πόλη του έθνους, το Auckland, σε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια (685.000 δολάρια Αμερικής) καθιστώντας την αγορά ακινήτου για πολλά νεαρά ζευγάρια απρόσιτη. 

Ενώ η Νέα Ζηλανδία ενώνει δυνάμεις με άλλες χώρες για τον περιορισμό ή την έντονη φορολόγηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών σε αλλοδαπούς, τέτοια μέτρα δεν φαίνεται όμως να αποδίδουν και να περιορίζουν τις τιμές σε μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ και την γειτονική Αυστραλία.

«Οι ξένοι αγοραστές υφιστάμενων κατοικιών έχουν γίνει στόχος των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με αυξημένους φόρους και περιορισμούς στην αγορά», δήλωσε η Sophie Chick, επικεφαλής της έρευνας κατοικιών στο Savills Australia. «Αυτό όμως δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε ξένους επενδυτές που συχνά προτιμούν να αγοράζουν».
 
ΠΗΓΗ: Bloomberg
 

Δειτε Επισης

Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει