Powered by

Λαζάρου: Σε ψηλά επίπεδα ο έλεγχος των κονδυλίων

Το επίπεδο ελέγχου στην Κύπρο τόσο σε εθνικά όσο και σε ευρωπαϊκά κονδύλια ευρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από το επίπεδο που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) Λάζαρος Λαζάρου.

Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών, Ελέγχου και Εξωτερικών, στην οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση του ΕΕΣ για το 2016, ο κ. Λαζάρου είπε ότι για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η οποία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της, η Κύπρος έχει απορρόφηση περίπου 13%, ποσοστό που είναι στον μέσο όρο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προσθέτοντας ότι για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 υπήρξε πλήρης απορρόφηση και η Κύπρος ήταν καθαρός δικαιούχος κατά €94 εκατομμύρια.
 
Ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξήγησαν τους λόγους γιατί η απορρόφηση δεν έχει πάρει μπρος και εξέφρασε την πεποίθηση «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση».
  
«Αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο αντί μισοάδειο. Δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα αλλά υπάρχει σημαντική  βελτίωση σε συνεργασία με τις νομοθετικές αρχές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στα επόμενα χρόνια τα το επίπεδο συμμόρφωσης με τις κανονιστικές διατάξεις θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
 
Αναφορικά με το ποσό €7,3 εκατ. που θα λάβει η Κύπρος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ καθώς το 2016 επλήγη από έντονη ξηρασία που προκάλεσε δασικές πυρκαγιές, ο κ. Λαζάρου είπε ότι γνωρίζει ότι έχει πληρωθεί η πρώτη δόση που ήταν €730.000, αλλά δεν γνωρίζει την εξέλιξη των υπόλοιπων πληρωμών.

Ο κ. Λαζάρου είπε ακόμη ότι «για πρώτη φορά φέτος από το 1994 που παρέχουμε δήλωση αξιοπιστίας, δηλαδή γνώμη ελεγκτή αναφορικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών, έχουμε δώσει με επιφύλαξη σε αντίθεση με την αρνητική γνώμη που δίναμε από το 1994, και αυτό γιατί έχουμε διαπιστώσει», όπως είπε, «ότι τα σφάλματα που εντοπίσαμε περιορίζονται περίπου στο μισό του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2016 που ανέρχεται συνολικά σε €136,4 δισεκατομμύρια».
 
Οι λογαριασμοί όπως και κάθε χρόνο από το 2007 παρουσιάζουν αληθινή και πιστή εικόνα, πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον ελέγχονται τα κονδύλια που πηγαίνουν στα κατεχόμενα για την ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας, ο κ. Λαζάρου είπε ότι αυτά ελέγχονται και η διαχείριση τους γίνεται από απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
«Οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν ευθύνη στη διαχείριση και έλεγχο αυτών των κονδυλίων και είναι μέρος του συνολικού πληθυσμού από τον οποίο επιλέγουμε τα ευρώ που καταλήγουν σε πράξεις για επιτόπου έλεγχο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Λύση υδατικού εντός τριετίας-Δρομολογείται η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου
Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία