Powered by

ELA και υποκαταστήματα στην Ελλάδα στο στόχαστρο Ελεγκτή

Σύντομα αναμένονται οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα και την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών, στην οποία παρέστη ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, Αθανάσιος Ορφανίδης, τόσο η παραχώρηση ELA όσο και η πώληση των υπόκαταστημάτων στην Πειραιώς, θεωρήθηκε ότι δεν αφορούν το ευρωσύστημα, λόγω του νομικού πλαισίου που τα διέπει.

Προσπάθεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ήταν η καταγραφή των συνολικά 70 αιτημάτων παραχώρησης έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ στη Λαϊκή Τράπεζα. 

Τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προστεθούν γεγονότα, καθώς το υφιστάμενο αρχείο δεν είναι ολοκληρωμένο. Η καταγραφή των γεγονότων, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, προτού να διαβιβαστεί η έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Ελεγκτής επισήμανε ότι εντός επόμενων δύο μηνών θα διαβιβαστεί προκαταρτική έκθεση στην ΚΤ και στο ΥΠΟΙΚ σχετικά με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σχολιασμός των γεγονότων.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, στη συγκεκριμένη υπόθεση, «υπήρχε πλήρης ανυπαρξία αρχείου» και τα  διαθέσιμα στοιχεία προέκυψαν μόνο από σημειώσεις λειτουργού της Κεντρικής Τράπεζας και email λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις