Αυξήθηκε κατά 1,4% το λιανικό εμπόριο

Το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 1,4% τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016 και κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Κατά 1,1% αύξηση παρουσίασε ο εποχικά διορθωμένα όγκος του λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ (EA19) και κατά 1,0% στην ΕΕ, τον Ιούλιο του 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat.

Ο όγκος του λιανικού εμπορίου τον Ιούνιο είχε ήδη μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2016, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, ο ημερολογιακά διορθωμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 2,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,5% στην ΕΕ.

Παρομοίως, το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε και στην Κύπρο κατά 1,4% τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με το Μάιο του 2016 και κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Στοιχεία για τον Ιούλιο θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα.

Η αύξηση κατά 1,1% του όγκου του λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016 οφείλεται σε αυξήσεις 1,8% για τα καύσιμα, 1,1% στην κατηγορία "τρόφιμα , ποτά και καπνός » και κατά  0,4% για τα μη εδώδιμα καταναλωτικά προϊόντα. Στην ΕΕ, η αύξηση 1,0% του όγκου του λιανικού εμπορίου οφείλεται σε αυξήσεις 1,6% για τα καύσιμα, 0,8% για την κατηγορία  "τρόφιμα, ποτά και καπνός» και 0,6 % για τα μη εδώδιμα προϊόντα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+2,3%) , την Πορτογαλία ( + 1,8 % ) και στη Γερμανία (+1,7%) , ενώ  οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (- 1,1%) , τη Σουηδία (-0,8% ) και τη Δανία (-0,7%).

Η αύξηση κατά 2,9% του όγκου του λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, οφείλεται σε αυξήσεις κατά 3,2% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, 2,2 % για τα καύσιμα των αυτοκινήτων και του 1,8 % για την κατηγορία "τρόφιμα , ποτά και καπνός".

Στην EΕ, η αύξηση 3,5% στον όγκο λιανικού εμπορίου οφείλεται σε αυξήσεις 4,3% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, 3,8 % για τα καύσιμα των αυτοκινήτων και του 2,2% για "τρόφιμα , ποτά και καπνό".

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου παρατηρήθηκαν  στη Ρουμανία (+13,5%), το Λουξεμβούργο (+12,2%) και τη Λιθουανία (+6,2%), ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις στη Μάλτα (-2,7%), το Βέλγιο (-1,8%), τη Δανία (-0,8%) και τη Σλοβακία (-0,6%) .

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΤΟΜ: 1.300 κλήσεις πολιτών που αναμένουν ραντεβού για αερόσακο-Προχωρούν με αυξημένο ρυθμό οι αντιπροσωπείες
Frou Frou: Βλέπει σημαντική μείωση στις τιμές κακάο μέχρι τέλος 2025-Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
Αυξήθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο-Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών και οι εξαγωγές
Τα λένε για την ηλεκτροκίνηση Βαφεάδης, ΣΕΜΗΟ και ΟΕΒ...Τι ζητούν οι εισαγωγείς και η διαβεβαίωση του Υπουργείου
Hadjikyriakos & Sons: Φέρνει σε αποκλειστική διάθεση τα καινοτόμα συστήματα κουζίνας BORA στην Κύπρο
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας
Όμιλος CTC: Η αναδιάρθρωση, η πώληση περιουσιακών στοιχείων διαχρονικά και το focus σε κερδοφόρες δραστηριότητες
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Μεγάλη πτώση στις εγγραφές οχημάτων το τετράμηνο-«Βουτιά» 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο
Στρατηγική απόφαση του Ομίλου CTC για διάθεση των δραστηριοτήτων των πολυκαταστημάτων ERA