Powered by

Στα 2,2 δισ. ευρώ οι οφειλές προς το Τμήμα Φορολογίας

Εφαρμόζονται όλα τα εισπρακτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση του το Τμήμα Φορολογίας ώστε να επιτυγχάνεται όσο το δυνατό σε μεγαλύτερο βαθμό η είσπραξη φόρων οι οποίοι δεν καταβάλλονται έγκαιρα τόσο από νομικά όσο και από φυσικά πρόσωπα. 

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να ενδυναμωθούν οι εξουσίες των φορολογικών αρχών για τη διασφάλιση της καταβολής ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων μέσω της κατάσχεσης κινητής ιδιοκτησίας, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξετάζει σχετικούς κανονισμούς οι οποίοι έχουν τεθεί ενώπιον της.

Σύμφωνα με την Βοηθό Έφορο Φορολογίας, Νατάσα Ακκίδου, οι συνολικές οφειλές προς το Τμήμα μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε €2.232.893.664. Οι οφειλές αφορούν άμεση φορολογία (€1.777.783.432) και έμμεση φορολογία (Φ.Π.Α) (€455.110.232).

Πρόσθεσε πως σημαντικό μέρος των οφειλών αυτών δεν είναι άμεσα εισπράξιμο είτε επειδή δεν έχει παρέλθει ο χρόνος που καθιστά την οφειλή εισπράξιμη, είτε για το λόγο ότι μπορεί να εκκρεμούν προσφυγές/ ενστάσεις ή να αφορά εταιρείες υπό εκκαθάριση/ πτώχευση κτλ. Το Τμήμα, είπε η κ. Ακκίδου, αναλύει τις οφειλές αυτές σε κατηγορίες και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα είσπραξης ανά περίπτωση.

Στο €1,5 δισ. οι εισπράξεις για το α’ εξάμηνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Τμήμα Φορολογίας, οι εισπράξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2016, ανήλθαν στο €1.510.655.144. Συγκεκριμένα, τα έσοδα για το φόρο εισοδήματος ανήλθαν γύρω στα €400 εκατ., ενώ οι εισπράξεις για ΦΠΑ ανήλθαν στα €830 εκατ. Τα έσοδα από την επιβολή φορολογίας στα κεφαλαιουχικά κέρδη ανήλθαν στα €29,6 εκατ. και οι εισπράξεις για έκτακτη εισφορά Άμυνας έφθασαν τα €168 εκατ. 

Οι Κύπριοι συμμορφώνονται περισσότερο σήμερα
Το Τμήμα Φορολογίας, ανέφερε η κ Ακκίδου, παρατηρεί ένα υψηλό ποσοστό έγκαιρης συμμόρφωσης στην πληρωμή αυτοφορολογιών και προσωρινών φορολογιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Επίσης οι φορολογούμενοι φροντίζουν να συμμορφώνονται έγκαιρα με την ηλεκτρονική πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας, προκειμένου να επωφεληθούν της έκπτωσης που παραχωρείται.

Παράλληλα, το Τμήμα προχωρά στο συμψηφισμό χρεών τόσο μεταξύ άμεσης και έμμεσης φορολογίας και άλλων Κυβερνητικών Τμημάτων. Επίσης το Τμήμα Φορολογίας εφαρμόζει όλα τα εισπρακτικά μέτρα που έχει στη διάθεση του για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την είσπραξη των φόρων οι οποίοι δεν πληρώνονται έγκαιρα από τους φορολογούμενους.  

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
Ένα από τα νέα εργαλεία που έχει στη διάθεση του το Τμήμα Φορολογίας αφορά την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων. Κατά το 2015 διερευνήθηκαν 90 υποθέσεις από τις οποίες οι 11 κατέληξαν στη δέσμευση περίπου €900χιλ.

Σε σχέση με τις οφειλές του Ιουνίου 2016 έχουν ληφθεί δικαστικά μέτρα για ποσά ύψους €376.376.851, ενώ υπάρχει δέσμευση περιουσίας ύψους €152.357.990 και δέσμευση καταθέσεων ύψους €980.629.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα έχει εντοπίσει τους 100 μεγαλύτερους οφειλέτες, οι οποίοι παρουσιάζουν συνολικά οφειλές ύψους €276.297.312.  Για τις οφειλές αυτές, σύμφωνα με την κ. Ακκίδου, το Τμήμα λαμβάνει νομικά και εισπρακτικά μέτρα.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ