Powered by

Δημητριάδης: Ο τρόπος λειτουργίας του Δημόσιου προκαλεί καθυστερήσεις

Για τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας ο οποίος αποστερεί ευελιξία, ανταγωνιστικότητα και άμεσων αποφάσεων στις υπηρεσίες που παρέχονται, αναφέρθηκε σε πολλά σημεία ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητρίαδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο InBusinessNews. 

Προς το σκοπό αυτό άλλωστε έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, μετά και από υποδείξεις συμβούλων, για δημιουργία κρατικών εταιρειών τόσο για τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, όσο και για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου του για τον περίπου ενάμισι χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Προτεραιότητες
Σε πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου καταρτίστηκαν οι μεγάλες προτεραιότητες του Υπουργείου και σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη αφορούν την προώθηση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Λάρνακας, η έγκριση και η δημιουργία της Κρατικής Εταιρείας Αεροναυτιλίας, η αναβάθμιση της Ναυτιλιακής Διοίκησης και η δρομολόγηση και ο σχεδιασμός των λιμενικών υποδομών που η Κύπρος αναμένεται να χρειαστεί στο μέλλον.

Λιμάνι Λάρνακας
Για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας έχει οριστεί ως σύμβουλος η ΕΥ  και η οποία, μάλιστα, έχει αρχίσει να δουλεύει για το έργο. Παρατηρούνται καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το έργο, σημείωσε ο υπουργός, οι οποίες οφείλονται, όπως είπε, στον τρόπο με τον οποίον δουλεύει η Δημόσια Υπηρεσία. «Στόχος μας είναι όπως μέσα στον Οκτώβριο να γίνει η προκήρυξη προσφορών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως η κατεύθυνση θα είναι και πάλι περισσότερο προς την τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού με την δημιουργία μαρίνας. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ένα κομμάτι του λιμανιού θα παραμείνει να εξυπηρετεί εμπορικές δραστηριότητες, αλλά οι εν λόγω εμπορικές δραστηριότητες θα πρέπει, όπως είπε, να συνάδουν με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν. Προς το σκοπό αυτό το Υπουργείο προχωρεί στην διεξαγωγή περιβαλλοντικής μελέτης η οποία θα καταδείξει ποιες δραστηριότητες θα μπορεί να κάνει το λιμάνι και οι οποίες δεν θα είναι ζημιογόνες για τις άλλες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν.

Εμπορικοποίηση λιμανιού Λεμεσού
«Είμαστε σε μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017 οπόταν και θα αναλάβουν οι διαχειριστές» ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε πως προχωρούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης της Αρχής Λιμένων. Συγκριμένα, έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης με περισσότερες από 100 αιτήσεις από άτομα που επιθυμούν να αποχωρήσουν. Ένας σημαντικός αριθμός αναμένεται, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, να αποχωρήσει και θα παραμείνει ο απαραίτητος αριθμός εργαζομένων. Παράλληλα, εκκρεμούν ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία του λιμανιού και συγκεκριμένα κάποιες αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίον θα γίνεται η εποπτεία του λιμανιού.

Πρόσθεσε πως οι διαχειρίστριες εταιρείες έχουν κάποιες υποχρεώσεις για τον εξοπλισμό που θα πρέπει να εγκαταστήσουν στο λιμάνι, με σημαντικές επενδύσεις στην αγορά και εγκατάσταση γερανών.  Με την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου κρηπιδώματος προς τα τέλη Οκτωβρίου, οι εταιρείες θα πρέπει εντός δύο χρόνων να προβούν στην εγκατάσταση των εν λόγω γερανών. 

Δημόσιες Μεταφορές
Ο υπουργός Μεταφορών παραδέχθηκε πως οι συμβάσεις για τις δημόσιες μεταφορές δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, προσθέτοντας πως παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Διαβεβαίωσε πως στην επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού για τις δημόσιες μεταφορές, καθώς το συμβόλαιο λήγει το 2020, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Για το σκοπό αυτό, είπε, το Υπουργείο  προσπαθεί να προσλάβει σύμβουλο μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να γίνει σωστή προετοιμασία για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Παράλληλα, έχουν κατακυρωθεί οι προσφορές για την εγκατάσταση των συστημάτων GPS στα λεωφορεία καθώς και του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων.

Υφυπουργείο Ναυτιλίας
Σε συνδυασμό με τις διάφορες ενέργειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο κλάδο της ναυτιλίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση της Ναυτιλιακής Διοίκησης και προς το σκοπό αυτό προσανατολίζεται στη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης. Πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξετάζονται θέματα πιο λεπτομερούς φύσεως όσον αφορά τη δομή που πρέπει να έχει η ναυτιλιακή διοίκηση. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών προχωρεί με την ανάθεση μέρους της ασφάλειας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε ιδιωτική εταιρεία, με τον κ. Δημητριάδη να πιστεύει πως η εν λόγω ενέργεια θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των αεροδρομίων. Ο εν λόγω διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έχει κατακυρώσει την προσφορά για την εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου (GPS) στα κυβερνητικά οχήματα, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος στην χρήση τους.  Μέσα στο Σεπτέμβριο, είπε ο υπουργός, θα αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος η οποία θα διαρκέσει γύρω στους 3-4 μήνες και το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα τεθεί σε λειτουργία.

Σερ ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα ανάπτυξης του Δημοσίου, στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Κρατικό Μουσείο στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί το θέμα όπως ο έλεγχος των επαγγελματικών οχημάτων να γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το Κράτος και προς το σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο.

Ανάμεσα στα σχέδια του Υπουργείου περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση WIFI σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ έχει λάβει κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης στα πλαίσια προώθησης της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις