Μεγαλώνει το Alfa Banking Group στην Ουκρανία

Η ABH Holdings S.A. (μητρική εταιρεία της Alfa) και ο Όμιλος UniCredit Group (UCG) υπέγραψαν συμφωνία για για την απόκτηση του 99.8% της PJSC Ukrsotsbank, της UCG στην Ουκρανάι σε αντάλλαγμα του 9.9% minority της ABHH.

Σημειώνεται πως η ABHH αποτελεί την μητρική εταιρεία της Alfa Group, ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού πολυεθνικού ομίλου με τον δισεκατομμυριούχο Mikhail Fridman να αποτελεί μέρος της ιδρυτής ομάδας. Το τραπεζικό κομμάτι του Ομίλου διαθέτει παρουσία σε Κύπρο, Ρωσία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία, Καζακστάν και Λευκορωσία. 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Όμιλος εκπροσωπείται από την Alfa Capital Holdings (Cyprus) Ltd η οποία παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε διεθνείς αγορές με επίκεντρο τη Ρωσία και χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. 

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Alfa Group εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά των δραστηριοτήτων της Marfin Laiki στην Ουκρανία, καθώς το 2013 είχε υποβάλει ξανά πρόταση.
                                                                
Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το ενδιαφέρον του Ομίλου για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου αποδείχτηκε έμπρακτα με την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ουκρανία έναντι του ποσού των €225 εκατ.
 
Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της Marfin Laiki στην Ουκρανία, αναμένεται να πωληθούν με σημαντική έκπτωση, καθώς ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και η μεγάλη υποτίμηση του ουκρανικού νομίσματος έχουν καταστρέψει τόσο την οικονομία όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
 
Πέραν της υποτίμησης της λογιστικής αξίας της Marfin Laiki στην Ουκρανία, η τράπεζα αντιμετωπίζει και άλλα διάφορα προβλήματα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως με βάση τη νομοθεσία της Ουκρανίας άμεσα κατά νόμο υπεύθυνος για την εν λόγω τράπεζα είναι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρο ο οποίος δεν αποκλείεται να διωχθεί ίσως και ποινικά σε ένα ενδεχόμενο πτώχευσης της.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP