Powered by

Αντιμέτωπες με κυρώσεις Ισπανία - Πορτογαλία λόγω ελλειμμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν «αποτελεσματικά μέτρα» για να ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της των Financial Times.

Οι δύο χώρες, συμπληρώνεται, «είναι πιθανό να είναι οι πρώτες της Ευρωζώνης που θα υποστούν κυρώσεις για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, μία κίνηση που θα αναζωπυρώσει την πολιτική ένταση γύρω από το πόσο δογματικές πρέπει να είναι οι Βρυξέλλες κατά τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών».

Οι ποινές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα ή τη μερική αναστολή πόρων από τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα. Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί τυπικά την Πέμπτη, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών αν συμφωνούν. Εφόσον οι υπουργοί υποστηρίξουν τη θέση της Επιτροπής, θα πρέπει οι Βρυξέλλες να ετοιμάσουν ποινές εντός 20 ημερών, ενώ η Λισαβόνα και η Μαδρίτη θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία τελευταία προσπάθεια για να έχουν πιο επιεική μεταχείριση.

Η Πορτογαλία ελέγχεται για την αδυναμία της να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015, που διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ, κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον στόχο. Η αριστερή κυβέρνηση υποστήριξε ότι είναι άδικο και αναποτελεσματικό να τιμωρηθεί η χώρα για αποτυχία του παρελθόντος, αν και είναι σε τροχιά να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ το 2016.

Η Ισπανία ελέγχεται επειδή το έλλειμμα του 2015 ανήλθε στο 5,1% του ΑΕΠ αντί του 4,2% που ήταν ο στόχος. Η χώρα, που έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν αναμένεται να πετύχει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε, μετά τη συζήτηση που έγινε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, ότι οι Βρυξέλλες «θα υιοθετήσουν πολύ σύντομα τις αναγκαίες αποφάσεις». Ο επίτροπος σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. «πρέπει να γίνονται σεβαστοί», προσθέτοντας ότι οι κανόνες «είναι έξυπνοι και απαιτούν να εφαρμόζονται με έναν έξυπνο τρόπο».

Ενώ η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν ότι η αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων είναι αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ, η Ιταλία ηγείται πολλών χωρών του Νότου και πιέζει για περισσότερη ευελιξία.

Η Σλοβακία, που έχει την Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα στη συνεδρίαση που θα έχουν την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν τότε αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.