Powered by

H EKT αυξάνει τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατοπίζει το κέντρο βάρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση του Elia Lattuga της Unicredit που αναλύει τα τελευταία στοιχεία για το QE.

Oι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ διενεργούνται θεωρητικά με βάση την λεγόμενη «κλείδα κατανομής», το ποσό του κεφαλαίου που έχει καταβάλλει κάθε χώρα στην κεντρική ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού και του ΑΕΠ της.

Ωστόσο η αρχή αυτή δεν εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα, καθώς ορισμένες μικρότερες χώρες του μπλοκ έχουν λίγα ομόλογα διαθέσιμα. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αγόραζε αναλογικά περισσότερα ομόλογα από μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία για να καλύψει το έλλειμμα σε ομόλογα μικρότερων χωρών.

Η εικόνα αυτή δείχνει να ανατρέπεται από τα στοιχεία των αγορών που πραγματοποίησε η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Με βάση τα στοιχεία αυτά η κεντρική τράπεζα βασίζεται όλο και περισσότερο σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία για να καλύψει την έλλειψη χρέους από μικρότερες χώρες.

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την απόκλιση από την κλείδα κατανομής» υποστηρίζει σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Lattuga. «Όλοι έχουν να κάνουν με κάποιο είδος περιορισμό που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, για παράδειγμα το επίπεδο των αποδόσεων σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων ή των διαθεσιμότητα των ομολόγων» προσθέτει.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg, ο λόγος για την στροφή της ΕΚΤ μπορεί να είναι ότι η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια έχει οδηγήσει την απόδοση μεγάλου μέρους του γερμανικού χρέους κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, περιορίζοντας την ποσότητα των γερμανικών τίτλων που είναι επιλέξιμοι. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αντανακλά και μια προσπάθεια στήριξης των κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης. 

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των αγορών ομολόγων της περιφέρειας θα βοηθήσει στον περιορισμό των πιέσεων στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες από την αναταραχή του Brexit. 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Οι χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας-Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφάλισης πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε.-Τι απαιτεί η νέα οδηγία
Fitch-Moody’s: Η «εκεχειρία» ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι το τέλος του εμπορικού πολέμου-Παραμένουν οι κίνδυνοι για οικονομία
Τα σχέδια των Βρυξελλών για υψηλότερους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία-Περιορίστηκε στο 2,2% τον Απρίλιο
Κίνα: Αύξηση 13% στην παραγωγή οχημάτων το πρώτο τετράμηνο
Ανακάμπτει η τιμή του χρυσού-Παραμένει πάνω από τα $3.000 η ουγγιά
Σε ισχύ η συμφωνία Κίνα-ΗΠΑ για μείωση των δασμών… «Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας»
«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων