Powered by

ΕΕ: Αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις για Μπαρτσελόνα - Ρεάλ

H Ισπανία οφείλει να ανακτήσει τα παράνομα ποσά των κρατικών ενισχύσεων από επτά ποδοσφαιρικά σωματεία: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Μπιλμπάο, Ατλέτικο Οσασούνα, Έλτσε και Ηρακλής, σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν, καθώς δεν συνάδουν με τους κανόνες περί αθέμιτων κρατικών ενισχύσεων.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται από την Ισπανία σε επτά επαγγελματικά ποδοσφαιρικά σωματεία έδωσαν στους συλλόγους αυτούς αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των άλλων συλλόγων κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Η πρώτη έρευνα αφορούσε τα υπό εξέταση φορολογικά προνόμια υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Οσασούνα. Στην Ισπανία, οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θεωρούνται ως εταιρείες με υποχρεώσεις περιορισμένης ευθύνης για φορολογικούς σκοπούς. Ωστόσο, αυτοί οι τέσσερις σύλλογοι αντιμετωπίζονται ως μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες καταβάλλουν 5% χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών από εταιρίες περιορισμένης ευθύνης. Οι τέσσερις ομάδες επωφελήθηκαν από αυτό το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, χωρίς αντικειμενική αιτιολόγηση. Η Ισπανία έχει εν τω μεταξύ ρυθμίσει τη νομοθεσία της σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων για να τερματιστεί αυτή η διακριτική μεταχείριση αποτελεσματικά από τον Ιανουάριο του 2016. Για να αφαιρεθεί το αδικαιολόγητο πλεονέκτημα που έλαβε κατά το παρελθόν, οι σύλλογοι πρέπει τώρα να επιστρέψουν τους μη καταβληθέντες φόρους. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Κομισιόν εκτιμά ότι τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν είναι περιορισμένα (€ 0 - 5000000 ανά ομάδα), αλλά τα ακριβή ποσά που πρέπει να επιστραφούν θα πρέπει να καθοριστούν από τις ισπανικές αρχές κατά τη διαδικασία ανάκτησης.

Σε μια δεύτερη έρευνα, η Κομισιόν εξέτασε τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και την πόλη της Μαδρίτης. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, βάσει ανεξάρτητης μελέτης, ότι τα ακίνητα που επηρεάστηκαν από τη συναλλαγή υπερτιμήθηκαν κατά € 18.400.000.

Τέλος, η Κομισιόν εξέτασε τις εγγυήσεις που παρέχονται από το κρατικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Βαλένθια (IVF) για δάνεια που χορηγήθηκαν σε τρεις ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Βαλένθια (Βαλένθια, ο Ηρακλής και Έλτσε). Εκείνη την εποχή, οι σύλλογοι αυτοί αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες. Η κρατική εγγύηση επέτρεψε στους συλλόγους να λάβουν δάνεια με ευνοϊκότερους όρους. Καθώς οι σύλλογοι δεν κατέβαλαν αμοιβή για τις εγγυήσεις, αυτό τους έδωσε ένα οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους συλλόγους, οι οποίοι πρέπει να συγκεντρώσουν τα χρήματα χωρίς κρατική υποστήριξη. Η κρατική χρηματοδότηση δεν συνδέεται με κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για να γίνουν οι σύλλογοι βιώσιμοι και κανένας από αυτούς δεν εφαρμόζει αντισταθμιστικά μέτρα για να αντισταθμίσει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού που δημιουργείται από την επιδότηση. Προκειμένου να αποκατασταθεί ο  ανταγωνισμός με μη επιδοτούμενα κλαμπ, η Βαλένθια, ο Ηρακλής και η Έλτσε πρέπει τώρα να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν. Αυτά ανέρχονται σε €20.400.000 για Βαλένθια,  € 6,1 για τον Ηρακλή και  € 3,7 για την Έλτσε.

Με αφορμή την απόφαση, η Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε, επί του θέματος, ότι «Η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων μπορεί να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια εμπορική δραστηριότητα, όπου εμπλέκονται μεγάλα χρηματικά ποσά και το δημόσιο χρήμα πρέπει να συμμορφώνεται με δίκαιους κανόνες ανταγωνισμού. Οι επιδοτήσεις που ερευνήσαμε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν το έκαναν".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.