Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Κύπρο

Τον Απρίλιο του 2016, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1 % στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,3 % στην ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Τα στοιχεία για την Κύπρο αφορούν το Μάρτιο και δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9 % σε σύγκριση με το Φεβρουάριο και κατά 7,8 % σε ετήσια βάση.

Το Μάρτιο του 2016 η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7 % στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5 % στην ΕΕ. Τον Απρίλιο του 2016, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,0 % στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,5 % στην ΕΕ.

Η αύξηση κατά 1,1 % της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2016 σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016 οφείλεται στην παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,3%, στα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 1,9 %, στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 1,6 %, στα ενδιάμεσα αγαθά κατά 0,4 % και στην ενέργεια κατά 0,3 % . Στην ΕΕ, η αύξηση του 1,3 % οφείλεται στην παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,3%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 1,9 %, στα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 1,7 %, στην ενέργεια κατά 0,5 % και στα ενδιάμεσα αγαθά κατά 0,4 %.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκαν στην Ιρλανδία ( + 6,7 % ), την Πορτογαλία ( + 6,4 % ), την Εσθονία ( + 5,9 % ) και την Ουγγαρία ( + 5,4 % ), και οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Κροατία ( -2,8% ), στη Λιθουανία ( -2,7% ) και τη Λετονία ( -2,0 % ).

Η αύξηση του 2,0 % στη βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2016, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015, οφείλεται στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 3,8 %, των ενδιάμεσων αγαθών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,5 %, ενέργειας κατά 1,3% και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,0 % . Στην ΕΕ, η αύξηση του 2,5 % οφείλεται στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 3,5 %, των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,4 %, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,2 %, των ενδιάμεσων αγαθών κατά 1,3 % και της ενέργειας κατά 1,0 % .

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκαν στη Σλοβακία ( + 7,2 % ), στην Πολωνία ( + 5,9 % ), τη Σλοβενία ( + 5,3 % ), την Ουγγαρία ( + 5,2 % ) και την Κροατία ( 5,0 % ), ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα ( -3,6% ), το Λουξεμβούργο (-2,5 % ), στη Λιθουανία ( -1,3% ) και τη Λετονία ( -0,5% )

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου