powered by

Eurobank: Επιστροφή στην κερδοφορία

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Eurobank το Α΄ τρίμηνο 2016, καθώς η Τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά το Γ΄ τρίμηνο 2011. Τα καθαρά κέρδη σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε €60εκ., έναντι ζημιών €175εκ. το Δ΄ τρίμηνο 2015, ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης των λειτουργικών επιδόσεων της Τράπεζας.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 2,0% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2015 και ανήλθαν σε €383εκ. το Α΄ τρίμηνο 2016, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.

Παράλληλα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 2,15%, από 2,09% το Δ΄ τρίμηνο 2015. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 10,0% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €68εκ. το Α΄ τρίμηνο 2016, λόγω υψηλότερων εσόδων από τις εργασίες στις κεφαλαιαγορές και χαμηλότερων δαπανών για τη χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ).

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν σε €451εκ., από €437εκ. το Δ΄ τρίμηνο 2015, ενώ τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε €64εκ., έναντι ζημιών €8εκ. το Δ΄ τρίμηνο 2015. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €514εκ., καταγράφοντας αύξηση 19,7% έναντι του Δ΄ τριμήνου 2015.

Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,4%4 σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €253εκ. το Α΄ τρίμηνο 2016. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα) βελτιώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 49,2% το Α΄ τρίμηνο 2016, από 58,7%4 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Σημαντική επιβράδυνση σημειώθηκε στη δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση το Α΄ τρίμηνο 2016. Ειδικότερα, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών υποχώρησαν κατά 82% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο 2015, από €235εκ. σε €42εκ., συνέπεια των πρωτοβουλιών της Τράπεζας για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μείωση κατέγραψαν επίσης και τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, από 35,2% στο τέλος του 2015 σε 34,8% στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2016. Η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 64,3% την ίδια περίοδο.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας,  ο πρόεδρος του ΔΣ Νικόλαος Καραμούζης επισήμανε πως η διαφαινόμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ρύθμιση του ελληνικού χρέους θέτει τις βάσεις για τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και την ελληνική οικονομία. 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας ανέφερε πως τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του βασικού στόχου για κερδοφόρο 2016.

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν τα καταθετικά και τα δανειστικά επιτόκια τον Απρίλιο
H Revolut… προσγειώνεται αεροδρόμιο Λάρνακας-Η νέα αποτελεσματική πύλη για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες
Η Ελληνική Τράπεζα στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης το 2024
Λαγκάρντ: Το timing της πιθανής αποχώρησης από την ΕΚΤ και οι φήμες «μεταγραφής» στο WEF
Έρχεται η Eurobank Limited...Το όραμα, η δυναμική σε αριθμούς και τα «κέρδη» για τους πελάτες της νέας τράπεζας
Κλαούντια Μπουχ: Εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΚΤ για το άνοιγμα των τραπεζών σε ιδιωτικά κεφάλαια
payabl.: Επαναπροσδιορίζει τις εταιρικές πληρωμές με τις νέες ψηφιακές επιχειρηματικές κάρτες
Θέση εκτελεστικού διευθυντή δημιουργεί ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου-Eνισχύει την ηγετική ομάδα
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε το 89% του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών-Το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου
Αναλυτές: Η ΕΚΤ να μην καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων-Τι προειδοποιούν