Χόγιερ: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κύπρο

Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη της Κύπρου και τα οικονομικά οφέλη από την επανένωση της Κύπρου ήταν τα θέματα που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer σε επιχειρηματικό δείπνο που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας.

Στο επιχειρηματικό δείπνο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου στο ξενοδοχείο Hilton, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας κ. Στέλιος Αναστασιάδης, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και παρευρισκομένους, ανέφερε ότι η παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ σε εκδήλωση του επιχειρηματικού κόσμου της Λευκωσίας υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για στήριξη της Κύπρου και την ενίσχυση της οικονομίας της. 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας είπε ότι είναι ζωτικός ο ρόλος της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της Κύπρου, αφού στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της μακροπρόθεσμης ρευστότητας, αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τη χρηματοδότηση έργων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, η ΕΤΕπ ενέκρινε δάνεια για κυπριακές ή διεθνείς τράπεζες μέσω των οποίων επωφελήθηκαν περισσότερες από 90 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οικονομικά συνέβαλε στη δημιουργία και τη λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας, ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη για τη χορήγηση κυβερνητικών εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ, πράγμα το οποίο οδήγησε σε εμφανή αποτελέσματα.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer χαιρέτισε την έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επικρότησε τη χώρα μας για τη δέσμευσή της στην εφαρμογή του προγράμματος. Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Hoyer, όχι μόνο εξήλθε νωρίτερα από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά εξέρχεται με αχρείαστα τα €3 δισ. από τα €10 δισ. που είχαν αρχικά υπολογιστεί για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της Κύπρου, ο κ. Hoyer υπογράμμισε το γεγονός ότι η ΕΤΕπ στάθηκε στο πλάι της Κύπρου ως σταθερός και αξιόπιστος εταίρος, αφού τα τελευταία 5 χρόνια η ΕΤΕπ επένδυσε €1,3 δις. σε νέες επενδύσεις για την Κύπρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είπε αποτελεί η επένδυση για το νέο κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέσω του μεγάλου δανείου ύψους €162 εκατ. που εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ΕΤΕπ.

Ο κ. Hoyer, αναφέρθηκε επίσης και στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι μια διευθέτηση επανένωσης του νησιού θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ευημερία για όλους τους Κυπρίους. Συγκεκριμένα, είπε ότι η επανένωση της Κύπρου θα μπορούσε να δημιουργήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ «μέρισμα ειρήνης» για τα επόμενα 20 χρόνια από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης με ρυθμό 4,5 %, σε σύγκριση με το εκτιμώμενο 1,6 %, χωρίς μια πολιτική λύση. Πρόσθεσε δε, ότι η επανένωση θα ενισχύσει τα ατομικά εισοδήματα των δύο κοινοτήτων και θα βοηθήσει στο να εξαλειφθεί η μεγάλη εισοδηματική διαφορά μεταξύ τους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η επίτευξη λύσης του Κυπριακού και ότι μια ενωμένη Κύπρος μπορεί σήμερα να σταθεί ως φάρος ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, κρατικοί αξιωματούχοι και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και άλλων ενδιαφερόμενων.

Χορηγοί του επιχειρηματικού δείπνου ήταν η Ελληνική Τράπεζα, η PWC, η KPMG, η Deloitte και η EY.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα