ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Σειρά συναντήσεων με την εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους «αξιωματούχους» του Ταμείου, καθώς και αξιωματούχους διαφόρων χωρών και οργανισμών, είχε την Παρασκευή (15 Απριλίου) στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ήταν η πρώτη ευκαιρία για ένα κύκλο επαφών σε τόσο υψηλό επίπεδο, μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος.

«Ήταν ακριβώς η ευκαιρία για μένα να εκφράσω ξανά την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση του μνημονίου δεν σηματοδοτεί την ολοκλήρωση και της προσπάθειας. Αντιθέτως ισοδυναμεί με ένα νέο ξεκίνημα από σαφώς βελτιωμένη και ενισχυμένη θέση, για να διασφαλίσουμε πως η αναπτυξιακή πολιτική θα είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι συνομιλητές του εξέφρασαν για άλλη μία φορά μεγάλη ικανοποίηση για τις προσπάθειες, αλλά και πλέον για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας.

«Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία έχει στην πράξη αποκατασταθεί κι αυτό αναδεικνύεται και εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Στο ερώτημα αν από μέρους του ΔΝΤ γίνεται κάποια ιδιαίτερη προτροπή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι παρουσίασε το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης για τα επόμενα δύο χρόνια κι αυτή η οικονομική πολιτική είναι ταυτισμένη και με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης που ακολουθήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Είναι μια πολιτική που φέρνει αποτελέσματα και καταγράφεται με ικανοποίηση απ’ όλους τους συνομιλητές μας», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι μαζί με την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αξιωματούχους του «Ταμείου» και τις παραμέτρους, προκλήσεις και ευκαιρίες μιας πιθανής επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.
 
«Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι η επανένωση της οικονομίας θα φέρει πολύ σημαντικές και θετικές νέες ευκαιρίες για την κυπριακή οικονομία, αλλά είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι αυτό προϋποθέτει αξιόπιστες ρυθμίσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα της επανένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι γνωστό πως και το ΔΝΤ αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ήδη εμπλακεί, με μία προσπάθεια καταγραφής – σε πρώτη φάση – των δεδομένων, αλλά και εντοπισμού των αναγκαίων ρυθμίσεων που πρέπει να εντοπιστούν. Συνεπώς συζητήσαμε και αυτή την προοπτική λεπτομερώς».
 
Τα ίδια ζητήματα ο Υπουργός Οικονομικών ήγειρε και σε όλο τον κύκλο των επαφών του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου και αφορούσαν και συναντήσεις με τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πόουλ Τόμσεν και όλη την ομάδα που χειρίστηκε το κυπριακό πρόγραμμα. Είχε παράλληλα συνάντηση την επικεφαλής οικονομικών θεμάτων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με την οποία συζητήθηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά την αποκατάσταση της θετικής προοπτικής της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, Ραμίν Τολούι.
 
Στο ερώτημα αν με τον κ. Τολούι θα συζητήσει και το θέμα να ανοίγματος από περισσότερες αμερικανικές τράπεζες λογαριασμών με κυπριακές ως ανταποκρίτριες τους σε συναλλαγές με δολάριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το θέμα αυτό δεν αφορά ειδικά τις αμερικανικές και τις κυπριακές αρχές, αλλά περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ τραπεζών.
«Σίγουρα, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για πλήρη συμμόρφωση και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με τα διεθνή πρότυπα και τους κοινούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος όχι μόνο συμμορφώνεται και εφαρμόζει πλήρως αυτά τα νέα διεθνή πρότυπα, αλλά έχει και την επιβεβαιωτική σφραγίδα τρίτων, είτε του ιδίου του ΔΝΤ, είτε άλλων διεθνών οργάνων, που επικυρώνουν και επιβεβαιώνουν την πλήρη συμμόρφωση της Κύπρου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού
Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023