Ευκαιρίες σε Κύπρο και Ευρώπη ψάχνουν άνεργοι νέοι

Έντονο ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη, επέδειξαν άνεργοι νέοι, που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης κατά της ανεργίας των νέων, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και το EURES Κύπρου.

Η εκστρατεία ολοκληρώνεται με την Ημέρα ενημέρωσης για ευκαιρίες απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Κύπρο και στην Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16 Απριλίου, από τις 11.00 μέχρις τις 17.00 στο The Mall of Cyprus, με στόχο να στηρίξει νέα παιδιά που ψάχνουν δουλειά, περαιτέρω εκπαίδευση ή επιπλέον κατάρτιση, ώστε να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Η ημέρα ενημέρωσης δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αντλήσουν πληροφορίες για μια σειρά θεμάτων, όπως θέσεις απασχόλησης, σχέδια κινητικότητας, προγράμματα εκπαίδευσης/ κατάρτισης, τρόπους βελτίωσης του βιογραφικού τους και νεανική επιχειρηματικότητα, αναφέρει δελτίο Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Η εκστρατεία «ΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΙΣΩ ΣΟΥ! ΜΑΘΕ-ΔΡΑΣΕ-ΑΡΠΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!» ξεκίνησε με μια σειρά από εργαστήρια που διοργανώθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, πέρσι, για να ενισχύσουν τις δυνατότητες νέων στην αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό τους πνεύμα.

«Στην πρώτη φάση διοργανώθηκαν δώδεκα εργαστήρια παγκύπρια στα οποία έλαβαν μέρος 208 άνεργοι νέοι. Έγιναν τρία εργαστήρια στη Λεμεσό, τρία στη Λευκωσία, τρία στη Λάρνακα και τρία στην Πάφο. Τα θέματα των εργαστηρίων αφορούσαν τη βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων τους, την επιχειρηματικότητα των νέων και τις ψηφιακές δεξιότητες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Θέα Πιερίδου.

Αυτά τα εργαστήρια, σημείωσε, δίνουν στους νέους σημαντικά εφόδια για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Πιερίδου, το ενδιαφέρον των νέων στα εργαστήρια ήταν πάρα πολύ έντονο και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας τους και έχουν ανοίξει δική τους επιχείρηση.

Η δεύτερη φάση διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες και διεξήχθη μέσω του facebook της Αντιπροσωπείας, με καθημερινές αναρτήσεις για όλες τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργοδότησης που μπορεί να έχουν οι νέοι σε Κύπρο και ΕΕ.

Η κ. Πιερίδου είπε ότι με την ολοκλήρωση της εκστρατείας θα γίνει εκτίμηση του αποτελέσματος και εάν θεωρηθεί ότι αυτό ήταν πολύ θετικό τότε θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστεί κονδύλι για να επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά.

Εκ μέρους του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Αντώνης Κάφουρος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «οι Κύπριοι νέοι ενδιαφέρονται να μάθουν για τις ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη, παρόλο που δεν είναι εύκολο γι` αυτούς να μεταναστεύσουν».

Όπως ανέφερε, από τις στατιστικές για τις κενές θέσεις που προωθούνται από τα δίκτυα Eures άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη προσφορά και ζήτηση στην εργασία στην Ευρώπη και είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με τους τομείς της υγείας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τεχνολογίας, ενώ αρκετές θέσεις που προσφέρουν τα Eures άλλων χωρών αφορούν θέματα μηχανολογίας.

Με την εκστρατεία αυτή «πρωταρχικός μας στόχος ήταν να έρθουμε κοντά στους νέους, ειδικά τους νέους μέχρι 25 ετών, οι οποίοι δεν είναι στην απασχόληση αλλά ούτε και στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση», ανέφερε ο κ. Κάφουρος.

Πρόσθεσε πως μέσα από την εκστρατεία και τις πρωτοβουλίες -που θα υπάρξουν και άλλες- είναι να ευαισθητοποιηθούν αυτά τα άτομα για να εγγραφούν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ως άνεργοι, ώστε να μπορούν να παίρνουν πληροφόρηση.

Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν νέοι άνεργοι που δεν εγγράφονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, είπε ότι «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε».

Σημείωσε ότι «αν είναι γραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης τουλάχιστον μαθαίνουν για τα σχέδια που υπάρχουν, παίρνουν πληροφόρηση, μπορούμε να τους παρέχουμε συμβουλευτική για κάποιους τομείς, να τους στείλουμε σε προγράμματα κατάρτισης αν χρειάζονται».

Ανέφερε ότι η εκστρατεία είχε αρκετά καλό αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως το Τμήμα Εργασίας θα αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία για να συνεχιστεί η ενημέρωση των νέων, καθώς αυτός είναι ένας από τους στόχους του Τμήματος για την τρέχουσα χρονιά.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να έρθουμε λίγο πιο κοντά στους νέους και αυτή ήταν η προσπάθεια μέσα από αυτή την εκστρατεία», επεσήμανε.

Εκτός από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην εκδήλωση του Σαββάτου συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δια Βίου Μάθησης, Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες, Cypriot Enterprise Link, EURES Slovakia, EURES Germany, EURES UK, EURES Italy, EURES Greece, EURES Cyprus Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου, και Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 η ανεργία των νέων στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 31,7%. Σημείωσε μείωση, δηλαδή, κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Παραμένει, ωστόσο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ο μέσος όρος ανεργίας των νέων στην Ευρωζώνη ήταν 22%, μειωμένος κατά 1,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Η ανεργία συνολικά μειώνεται και στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Το Φεβρουάριο του 2016, το συνολικό ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 10,4%, ενώ το Φεβρουάριο του 2015 ήταν 11,2%. Η Κύπρος πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρωζώνη καθώς το Φεβρουάριο του 2016 αυτή έφτασε το 12,6%, μειώθηκε δηλαδή κατά 4% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2015.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα