Το ΑΚΕΛ «σκοτώνει» τις αποκρατικοποιήσεις

Τέρμα στους μνημονιακούς σχεδιασμούς αλλά και στο μεγάλο και φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις βάζει πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία πρόκειται να στηρίξουν στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, ενώ ο Δημήτρης Συλλούρης τονίζει ότι θα ψηφίσει την εν λόγω πρόταση υπό προϋποθέσεις.

Η πρόταση νόμου υπαγορεύει την αναστολή του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2017, κάτι που στην ουσία θα θέσει τέρμα στις όποιες διαδικασίες γίνονται αναφορικά με τη Cyta, η οποία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο σχετικά με το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων νόμος προέκυψε εν μέσω Μνημονίου για την Κύπρο και μέσω αυτού δημιουργήθηκε η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, με επικεφαλής τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Μάλιστα, ο νόμος υπαγορεύει ότι η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων περνά βήμα βήμα από τη Βουλή προς έγκριση. Παρόλο που η ΑΗΚ έμεινε εκτός πλάνου και οι διαδικασίες για τη Cyta έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση απέσυρε σχετικά νομοσχέδια, η αντιπολίτευση επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα σε περαιτέρω ενέργειες ιδιωτικοποίησης.

ΑΚΕΛ: Να σκοτώσουμε τη διαδικασία
Πρόσωπο που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία ανατροπής των διαδικασιών αποκρατικοποίησης από πλευράς ΑΚΕΛ, είναι ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος μιλώντας στο InBusinessNews τόνισε: «Θέλουμε να σκοτώσουμε τη διαδικασία ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, αν και δεν θεωρούμε ότι ο ΔΗΣΥ θα πάψει να επαναφέρει το θέμα. Για μας είναι θέμα αρχής να θέσουμε τέρμα στην υπονόμευση και στους εκβιασμούς που επιβάλλονται στους ημικρατικούς με αποτέλεσμα να χάνουν από την αξία τους. Είναι στους στόχους μας και ο εκσυγχρονισμός και η αύξηση της αξίας των ημικρατικών». Παράλληλα, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν προβαίνει απλώς σε προεκλογικές κινήσεις, αλλά κινείται στη βάση αρχών και πολιτικών που το κόμμα υπηρετεί.

ΔΗΚΟ: Να θέσουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, τόνισε στο InBusinessNews ότι το κόμμα του επιδιώκει να θέσει το θέμα στη σωστή του διάσταση μετά τις εκλογές. «Ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η ίσως η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής είναι ζητήματα που θα εξετάσουμε σε βάθος στη συνέχεια».

Συμμαχία Πολιτών: Υπέρ εκχώρησης του 25% σε επενδυτές
Για την πρόταση νόμου αναστολής του νόμου των ιδιωτικοποιήσεων μίλησε και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρη και λεπτομερή πρόταση για τους ημικρατικούς. «Η πρότασή μας προνοεί βαθύ εκσυγχρονισμό των ημικρατικών και δη της Cyta, συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με ένα ποσοστό της τάξης του 25% αλλά και παραχώρησης προς αυτούς του management, προκειμένου να έχουν και κίνητρο να έρθουν στην Κύπρο αλλά και να εργαστούν στον οργανισμό με τις βέλτιστες πρακτικές. Παράλληλα, έχουμε προτάσεις για να απαλλαγούν οι ημικρατικοί από τον κομματικό παρεμβατισμό και βεβαίως για τον διορισμό μελών στα ΔΣ».

Λέγοντας αυτά ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι θα στηρίξουν την πρόταση νόμου με σκοπό στη συνέχεια και με περισσότερα άτομα στη Βουλή να προωθήσουν, ως Συμμαχία Πολιτών, τις άνωθεν αλλαγές.

Συλλούρης: Ναι υπό προϋποθέσεις
«Εάν συζητούμε για μια αναστολή δίχως περιεχόμενο τότε η θέση μου θα είναι αρνητική. Εάν το θέμα μας είναι η ευρύτερη προσέγγιση επί των ιδιωτικοποιήσεων, η αξιολόγηση της αξίας της Cyta, η διατήρηση υποθαλάσσιων και δορυφορικών δικτύων στο κράτος και ίσως η εκχώρηση εργασιών τηλεφωνίας και διαδικτύου τότε θα ταχθώ υπέρ» τόνισε μιλώντας στο InBusinessNews, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Δημήτρης Συλλούρης.
Παράλληλα, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι δεν είναι δογματικά υπέρ ή κατά, αφού όπως και σε όλα τα ζητήματα πρέπει να εξετάζονται όλες οι παράμετροι προκειμένυο να λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

 

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα