ΤΚΑ: Απλοποίηση διαδικασιών εξόφλησης με δόσεις

Την απλοποίηση των διαδικασιών για εξόφληση με δόσεις των οφειλόμενων ποσών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), θα επιφέρει η έγκριση του νομοσχεδίου που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, τονίζει ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Τρύφωνος είπε ότι το οφειλόμενο ποσό στο ΤΚΑ πλησιάζει τα €300 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €130 εκ. είναι οφειλόμενο ποσό του 2015 και 2016, υπογραμμίζοντας ότι με μια απλή αίτηση, θα δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης με δόσεις του ποσού που οφείλουν στο ΤΚΑ, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το σημαντικό, τόνισε ο κ. Τρύφωνος, είναι πως για τα οφειλόμενα του 2015 και 2016 δεν έχει καταχωρηθεί ακόμη ποινική δίωξη για τις περισσότερες υποθέσεις και άρα εκείνος που θα κάνει αίτηση για να μπει στην ρύθμιση θα γλιτώσει και τα δικαστικά έξοδα και θα έχει το όφελος από τη μείωση του πρόσθετου τέλους ανάλογα με πόσο γρήγορα θα εξοφλήσει το οφειλόμενο στο ΤΚΑ ποσό.

“Είναι μια μοναδική δυνατότητα, η οποία δίδεται για να ξοφλήσει ο κόσμος με δόσεις τα οφειλόμενα του στο ΤΚΑ, νοουμένου πάντοτε ότι καταβάλει και τις εισφορές του μήνα που διανύουμε”, επισήμανε. Σημείωσε ότι σήμερα η εξόφληση με δόσεις γίνεται άτυπα σε συνεννόηση και με έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημείωσε ότι τα οφειλόμενα ποσά αφορούν τρεις κατηγορίες: Η μία κατηγορία είναι όσοι έχουν καταδικαστεί από το δικαστήριο για οφειλόμενα ποσά στο ΤΚΑ και εκκρεμεί φυλάκιση τους, η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι εναντίον των οποίων έχει καταχωρηθεί ποινική δίωξη και η τρίτη κατηγορία είναι εκείνοι οι οποίοι οφείλουν τους τελευταίους μήνες και ακόμη δεν καταχωρήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους.

Ο ο Διευθυντής των υπηρεσιών του ΤΚΑ υπογράμμισε ότι το όφελος που θα προκύψει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι ότι “θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα η διαδικασία, με μια απλή αίτηση, και αν πληρωθεί με δόσεις το οφειλόμενο ποσό πριν εκπνεύσει η μέγιστη προθεσμία που δίδεται θα χαριστεί ένα μέρος του πρόσθετου τέλους, το οποίο συνολικά ανέρχεται στο 27%”.

Εξήγησε ότι αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό που οφείλει στο ΤΚΑ, θα του χαριστεί όλο το τέλος του 27%, ενώ αν κάποιος, όπως σημείωσε, πληρώσει σε 12 μήνες, αντί σε 36 που προνοεί το νομοσχέδιο, θα του χαριστούν τα δύο τρίτα του πρόσθετου τέλους.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει μια περίοδος τριών μηνών, την οποία η Βουλή θέλει να την κάνει τέσσερις μήνες, κατά την οποία θα μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για διευθέτηση των οφειλών του και σημείωσε ότι “αυτή η δυνατότητα δεν θα ισχύει και του χρόνου”.

Τέλος, ο κ. Τρύφωνος είπε στο ΚΥΠΕ ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην Υπουργό Εργασίας να καθορίσει με απόφαση της την ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα