Η Noble πουλά το 11% του Ταμάρ στην ισραηλινή ΑΟΖ

Σε συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για πώληση του 11% στο κοίτασμα Ταμάρ στην ισραηλινή ΑΟΖ, βρίσκεται η εταιρεία Noble. Μάλιστα, σε διεθνή ΜΜΕ γίνεται λόγος για τιμή-στόχο της τάξης του 1 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο βεβαίως θα καλύψει σημαντικές ανάγκες ρευστότητας της εταιρείας.

Πάντως, ΜΜΕ από το Ισραήλ έγραψαν ότι η Noble  βρίσκεται σε επαφές με τους οργανισμούς Clal Insurance, Harel Insurance και Finance and Menora Mivtachim, ωστόσο οι εν λόγω πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, ούτε προκύπτουν περαιτέρω πληροφορίες.

Στέλεχος της Noble με βάση στο Ισραήλ δεν σχολίασε τίποτε επί του θέματος που προκύπτει.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία κατέχει μερίδιο της τάξης του 36% στο κοίτασμα Ταμάρ. Η ποσότητα φυσικού αερίου στο εν λόγω τεμάχιο εκτιμάται στα 11 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ η παραγωγή από το Ταμάρ έχει αρχίσει από το 2013.

Εξάλλου, τον περασμένο Φεβρουάριο η Noble τόνισε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε κινήσεις απομόχλευσης, περιλαμβανομένου του Ταμάρα στην ισραηλινή ΑΟΖ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της ραγδαίας πτώσης στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τα μέσα του 2014 κι έπειτα.

Την ίδια ώρα η Noble και η ισραηλινή Delek ελέγχουν το σαφώς μεγαλύτερο κοίτασμα του Λεβιάθαν, το οποίο βρίσκεται επίσης στην ισραηλινή ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο πριν την εκμετάλλευση. Εξάλλου, ο έλεγχος των εν λόγω εταιρειών της ισραηλινής ΑΟΖ έχει προκαλέσει ισχυρή κριτική αλλά και νομικές περιπέτειες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι αλλαγές σε σχέση με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης επηρέασαν και την Κύπρο με τη συμμετοχή της BG στο κοίτασμα Αφροδίτη, αλλά και την πρόσφατη πληροφορία για πώληση του 20% του Ζορ από την ΕΝΙ στη ρωσική Lukoil.

Σε συνέχεια συμφωνίας της Noble με την κυβέρνηση του Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο, η αμερικανική εταιρεία δεσμεύτηκε για πώληση τουλάχιστον του 11% του Ταμάρ εντός έξι ετών. Παρόλα αυτά η συμφωνία έχει τεθεί υπό νομικό έλεγχο, ενώ τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, απαγόρευσε στην κυβέρνηση να δώσει δεκαετείς εγγυήσεις προς τις εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάπτυξη του Λεβιάθαν.

Μάλιστα, η Noble χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως απογοητευτική, σημειώνοντας ότι πιθανόν να προκαλέσει καθυστέρηση με κόστος της τάξης των 5 δισ. με 6 δισ. δολαρίων σε σχέση με το έργο ανάπτυξης του οικοπέδου.

 

Δειτε Επισης

Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Χοντραίνει το παιχνίδι η CMC... Μακριά στο μέλλον για την Κύπρο η εξαγωγή LNG-Νέα πυρά κατά ΕΤΥΦΑ
Υπ. Ενέργειας: Ζητά εισηγήσεις για το σχέδιο χορηγιών για υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Άνοδος στις τιμές πετρελαίου-Στα $83,27 το Brent, στα $79,23 το αμερικανικό αργό
Βολές CMC κατά ΕΤΥΦΑ για το «Προμηθέας»-Έτοιμο και αξιόπλοο από τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά...
Πράσινο στον νόμο που επιτρέπει στη Cyta να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές-Διασφαλίζονται τα €35 εκατ.
ΔΟΕ: Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2024-Σχετικά αμετάβλητες οι προοπτικές για το 2025
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
ΣΕΑΠΕΚ: Κορεσμένο το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου-Ανέφικτη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με εικονικό συμψηφισμό