Αλιεύοντας επενδυτές από Κούβα, Βραζιλία και Ιράν

Νέους προορισμούς για εξεύρεση επενδυτών αναζητούν ΚΕΒΕ και CIPA. Πέραν των παραδοσιακών αγορών, στο στόχαστρο των κυπριακών επιχειρηματικών φορέων βρίσκονται οι αναδυόμενες χώρες. Η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου προγραμματίζει επιχειρηματικές αποστολές σε Κούβα, Βραζιλία, Ινδία και Ιράν. Αν και δεν αναμένονται άμεσα οφέλη από αυτές τις αποστολές, είναι ένα άνοιγμα που εκτιμάται ότι θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Νέες αγορές: Κούβα και Βραζιλία
Με στόχο να ανοίξουν δρόμο στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επεκταθούν στην Ευρώπη και να διοχετεύσουν κεφάλαια στο εξωτερικό, το ΚΕΒΕ διοργανώνει επενδυτικές αποστολές στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα σε Κούβα και Βραζιλία. Πρόκειται για δύο χώρες που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε οποιαδήποτε στενή εμπορική σχέση. Ωστόσο, οι προοπτικές που διανοίγονται με ενδεχόμενη άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Κούβα από τη δεκαετία του 1960, είναι μεγάλες και θα επιχειρηθεί μια πρώτη επαφή. Το ΚΕΒΕ δεν προσβλέπει στο εμπόριο με την χώρα αυτή, ωστόσο, όμως με το άνοιγμα της Κούβας προβλέπει ότι θα μπορέσει να προωθήσει την Κύπρο ως κέντρο υπηρεσιών, καθώς αναπόφευκτα κουβανέζικα κεφάλαια θα αναζητήσουν διέξοδο στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι με την Κούβα έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

Στη Βραζιλία, επίσης, το ΚΕΒΕ θα προωθήσει τον κλάδο των υπηρεσιών καθώς βραζιλιάνικα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως δίοδο στην ΕΕ. Η Βραζιλία είναι μια αναδυόμενη αγορά, υπάρχουν επενδύσεις από αυτή τη χώρα στην Ευρώπη και θα διερευνηθούν οι προοπτικές να πάρει η χώρα μας μερίδιο από αυτές τις δραστηριότητες.  Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν εταιρείες από την Βραζιλία να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για τις διεθνείς επιχειρήσεις τους στο χώρο της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Με την Βραζιλία, η Κύορις δεν έχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί.

Ιράν: Η νέα Ρωσία
H άρση των διεθνών κυρώσεων ανοίγει τις πόρτες του επιχειρείν στην ασιατική χώρα. Η υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας, που υπέγραψε η Κύπρος με το Ιράν κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, έβαλε το νερό στ’ αυλάκι για περαιτέρω συνεργασία στο επιχειρείν μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος αποτελεί για το Ιράν την πύλη εισόδου του σε αγορές της Ευρώπης, ενώ η χώρα μας φιλοδοξεί να ενισχύσει τους δεσμούς σε τρεις τομείς: ναυτιλία, εμπόριο και τουρισμό. Ο CIPA χαρακτηρίζει το Ιράν ως τη νέα Ρωσία και προσδοκά σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ιράν διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους τάνκερ διεθνώς και η Κύπρος θα μπορούσε να ενισχυθεί από αυτόν τον στόλο, με την εγγραφή στο κυπριακό νηολόγιο ιρανικών πλοίων υπό κυπριακή σημαία. Παράλληλα, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, ανοίγονται προοπτικές και για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την χώρα αυτή με προορισμό την Κύπρο.

Ινδία: Η νέα Κίνα
Στην αποστολή επιχειρηματιών στην Ινδία θα συμμετάσχει και ο CIPA. Η Ινδία εξελίσσεται ως η νέα Κίνα, ωστόσο, οι επιχειρηματικοί φορείς εκτιμούν ότι η αποστολή τους στην Ινδία δεν θα αποφέρει άμεσα οφέλη στο νησί μας. CIPA και ΚΕΒΕ ευελπιστούν σε συνεργασία στον κλάδο των υπηρεσιών και στην προσέλκυση επενδυτών λόγω των πολιτογραφικών κινήτρων και των αδειών μόνιμης παραμονής.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας