Φέρβεϊ: Επικεφαλής της υποστήριξης για την οικονομία μετά τη λύση του Κυπριακού

Οι στόχοι που καθορίζει η συμμετοχή στην Ευρωζώνη συνθέτουν το πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων οικονομικών και μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, με αφορμή τις συζητήσεις για την οικονομία στη μετά τη λύση του Κυπριακού εποχή, η ΕΕ φέρεται να επισημαίνει πως η λύση θα πρέπει να έχει στοιχεία και λεπτομέρειες, οι οποίες από οικονομικής και δημοσιονομικής άποψης να είναι ορθές, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Η λειτουργία της Ευρωζώνης, πρόσθεσαν, συνθέτει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινείται η οικονομία και πρόσθεσαν πως εξυπακούεται πως οι στόχοι θα πρέπει να τηρούνται κάτι που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης.

Πάντως σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους η οικονομία των κατεχομένων είναι πολύ μακριά από το να είναι υγιής, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως πέραν από το σύμφωνο σταθερότητας, οι βασικές υποχρεώσεις προκύπτουν από το ευρωπαϊκό εξάμηνο το οποίο συνθέτει πλέον ένα λεπτομερές κατάλογο υποχρεώσεων για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και διαθέτει προληπτικό και διορθωτικό βραχίονα.

Κάθε κράτος μέλος δίνει τα οικονομικά στοιχεία στην Κομισιόν, η οποία εκδίδει τις προβλέψεις της δύο φορές το χρόνο μαζί με τις συστάσεις για κάθε χώρα (country-specific recommendations). Παράλληλα, η Κομισιόν ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών – μελών και αν οι στόχοι και παραδοχές συνάδουν με τους στόχους, ενώ υπάρχει και η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Υπάρχει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (πέραν του 3% δημοσιονομικό πλεόνασμα 60% δημόσιο χρέος) όσο και η διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών, οι οποίες προνοούν οδικό χάρτη για διόρθωσή τους καθώς και πρόστιμα σε περίπτωση μη διόρθωσή τους. (0,2% για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και 0,1% του ΑΕΠ για τη διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών).

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχωρεί στην Κύπρο τεχνική υποστήριξη μέσω της Υπηρεσίες Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η οποία υπάγεται στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και παρέχει γενικότερα στήριξη σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε κράτη-μέλη της Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις, η Υπηρεσία έχει αναλάβει τη στήριξη της προετοιμασίας για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια μετά τη λύση και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιο αίτημα υποβληθεί από τις δύο κοινότητες.

Επικεφαλής της Υπηρεσίας είναι ένας γνώριμος της Κύπρου, ο Μάρτεν Φέρβεϊ, ο οποίος διατέλεσε και επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας