Εγγραφή εταιρείας σε 4 ώρες. Γίνεται;

Με τις εγχώριες επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση να έχουν μειωθεί δραστικά η χώρας μας να έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Παρόλο που από το 2013 περισσότερα από €3 δις εισέρρευσαν στην χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν προϊόν συντονισμένης προσπάθειας και ολοκληρωμένου οράματος για την προσέλκυση κεφαλαίων αλλά προϊόν τύχης και συγκυριών στις πλείστες περιπτώσεις.

Η δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης είναι μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση με στόχο την οριζόντια και ολοκληρωτική στρατηγική σε θέματα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Το υφυπουργείο πρέπει να έχει ικανοποιητικό προϋπολογισμό αλλά και τις απαραίτητες δικαιοδοσίες που θα διασφαλίζουν ότι το έργο του δεν θα μπορεί να εμποδιστεί από ένα δημοτικό συμβούλιο, από καθυστερήσεις σε έναν ημικρατικό οργανισμό ή από την γραφειοκρατία στην πολεοδομία και σε άλλες αρχές. 

Κυρίως όμως πρέπει να διαθέτει το συγκεκριμένο όραμα που μας λείπει εδώ και δεκαετίες. Να επιλέξει τους τομείς στους οποίους πρέπει να ποντάρουμε και να ξεκινήσει από το μηδέν για να φτάσει στο πέντε μετά από 10 χρόνια. Με πλάνο και με αργά αλλά σταθερά βήματα.  

Το κλειδί βρίσκεται στον απεγκλωβισμό των επενδυτών από τις χρονοβόρες κρατικές διαδικασίες και στη θέσπιση απλοποιημένων και εκσυγχρονισμένων διαδικασιών. Στόχος πρέπει να είναι η διαφάνεια, η ευελιξία, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Ζητούμενο είναι η αλλαγή στη νοοτροπία ώστε να μην δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα και τους ξένους επενδυτές. Σίγουρα κάθε επενδυτής επιδιώκει το κέρδος όμως δεν σημαίνει ότι θέλει το κακό μας. 

Σε εμάς εναπόκειται να ορίσουμε τις ορθές δικλείδες ασφαλείας, να ξεσκαρτάρουμε τους αξιόλογους από τους καιροσκόπους και να ορίσουμε έναν μηχανισμό για την εξυπηρέτησή τους. Εξάλλου και το e – government που οραματιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση θα μας οδηγήσει και πρέπει να εξοικειωθούμε με την ιδέα. 

Στην Εσθονία εγγράφουν μια εταιρεία online σε τέσσερις ώρες, υπογράφουν έγγραφα ηλεκτρονικά και προσφέρουν 2.400 e-υπηρεσίες στις επιχειρήσεις. 

Αυτό επειδή λένε πως θέλουν ξένους επενδυτές και το εννοούν. 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;