Σε γερμανικά και αραβικά χέρια το λιμάνι Λεμεσού

Σε δύο κολοσσούς, έναν από τη Γερμανία και έναν από το Ντουμπάι, κατακυρώνεται ο μεγάλος διαγωνισμός για εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιμανιού Λεμεσού, έπειτα από τη διαδικασία που έτρεξε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι το μεγάλο κομμάτι του διαγωνισμού αφορά στις υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων, τις οποίες εξασφάλισε η γερμανική εταιρεία Eurogate. Τα άλλα δύο μέρη του διαγωνισμού, πρώτον για τις θαλάσσιες υπηρεσίες και δεύτερον για τον σταθμό ειδικού φορτίου που περιλαμβάνει και την αίθουσα επιβατών, οδηγούνται υπό διαχείρισητου ομίλου DP World με βάση το Ντουμπάι.

Καταρχήν ενημέρωση
Ειδικότερα αναφέρεται ότι την Παρασκευή (19 Φεβρουαρίου) οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές για τα τρία συμβόλαια που αφορούν στην εκμετάλλευση του λιμανιού Λεμεσού, ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Πηγές του InBusinessNews τονίζουν ότι ο γερμανικός όμιλος εξασφαλίζει τη διαχείριση των υπηρεσιών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίες αξιολογούνται ως το μεγάλο και πιο επικερδές κομμάτι εργασιών του λιμανιού Λεμεσού. Οι θαλάσσιες υπηρεσίες και η αίθουσα επιβατών που οδηγούνται στη δικαιοδοσία της DP World, αξιολογούνται ως χαμηλότερης κερδοφορίας και κύκλου εργασιών εργασίας.

Σημειώνεται ότι εντός χρονικού περιθωρίου 48 ωρών οι επιτυχόντες προσφοροδότες μπορούν να απορρίψουν το δικαίωμα εξασφάλισης των δικαιωμάτων που εξασφαλίζουν μέσω του διαγωνισμού. Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τον διαγωνισμό. Η τελική απόφαση θα οδηγηθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η «ταυτότητα» των δύο κολοσσών
Η γερμανική Eurogate αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης και κατά το 2014 είχε υπό τη διαχείρισή της συνολικά 14 εμπορικούς σταθμούς (terminals) σε λιμάνια της ηπείρου. Η εταιρεία αποτελεί σύμπραξη μεγάλων εταιρειών του κλάδου, οι οποίοι το 1999 προχώρησαν στη δημιουργία της Eurogate.

Τα τερματικά που χειρίζεται η Eurogate βρίσκονται σε Γερμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ιταλία και Μαρόκο. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εργοδοτεί πέραν των 4 χιλιάδων ατόμων.

Την ίδια ώρα ο όμιλος DP World με έδρα του Ντουμπάι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές εμπορευματοκιβωτίων, υπηρεσιών αποθήκευσης και διαχείρισης λιμανιών στον κόσμο. Πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο πέραν των 3 δισ. ευρώ και εργοδοτεί περισσότερα από 35 χιλιάδες άτομα. Ο όμιλος δημιουργήθηκε το 2005 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των εταιρειών Dubai Ports Authority και Dubai Ports International.

Ανακοινώσεις από το Υπουργείο τέλη Φεβρουαρίου
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών για την εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

 

 

Δειτε Επισης

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε